Висшето училище по телекомуникации и пощи – традиции на 139 години и иновации от бъдещето!

Когато преди пет години, на 26 май, Колежът по телекомуникации и пощи е преобразуван във Висше училище по телекомуникации и пощи, една 134-годишна институция пое по пътя на модерността.

Променяно, преименувано, преструктурирано, най-старото специализирано висше училище у нас умело се състезава с времето и това личи дори само от една кратка историческа разходка на фона на бурните XIX и XX век, станали домакин на войни и индустриални революции, на пътуване и космополитизъм, на сваляне и издигане на режими. Време, в което комуникацията е всичко.

През 1881 г. Негово Височество княз Александър I издава указ за създаването на училище за теоретично и практическо научаване на телеграфската и пощенската служба при главното управление на телеграфите и пощите в София. Това слага началото на нареченото тогава Телеграфопощенско училище.

На 12 март 1941 г. цар Борис III с указ утвърждава закон и го преименува на Държавно телеграфопощенско училище. Основната цел на образователната институция е да подготвя чиновници за Главната дирекция на Министерството на пощите и електротехници за войската. И то функционира именно така до 18 февруари 1948 г., за да бъде променено в Държавен полувисш институт на съобщенията. През 1970-та Президиума на Народното Събрание именува института в Полувисш институт на съобщенията „Аврам Стоянов“.

Фундаментът, който обуславя динамичното развитие на модерните технологии, без които днес не можем да си представим света, е преподаван точно тук през последния век.

проф. Миглена Темелкова – ректор на ВУТП

Днес ВУТП разполага с високотехнологично оборудвани лаборатории, в които младите умове практикуват уменията си с устройствата, с които ще работят в желаната от тях сфера. Последно поколение машини им помагат за устойчивото и целесъобразно обучение. Студентите работят редом до доказани професионалисти, които са не само преподаватели, но и техни ментори. В тази връзка, възможностите за професионално развитие още по време на обучението са напълно достъпни, благодарение на партньорството на ВУТП с фирми катo IBM, Atos, Scalefocus и други.

Висшето училище работи в партньорство с международни програми за обучение, каквато е и програмата „Еразъм+“, а само преди дни стана и първото специализирано държавно висше училище член на EURASHE – Европейската асоциация на професионалното висше образование, която заедно с Европейската комисия формира общите политики в областта на висшето образование в Болонския процес.


image0 (9K)