По-високи цени на хранителните продукти у нас

Това е поглед към цените на едро по стоковите борси и тържища, спрямо  септември  2018 г., пише „Монитор“.

Средната цена на брашното тип „500” – 0,99 лева. Стойността му е с 0,19 лева по-висока за килограм, отколкото беше преди 12 месеца. Нивото от четвъртък пък е завишено с 0,03 лева спрямо края на август миналата година. Най-ниската цена на брашното през миналата седмица у нас е отчетена във Враца. Там се предлагаше за 0,58 лева за килограм на едро. А най-скъпо бе продавано в Бургас и София – 1,30 лева за килограм. За 1,26 лева пък можеше да се купи от София. Независимо, че през настоящата година не бе показана криза за недостиг на пшеница, поскъпването на основната суровина за хляба продължава.

При месата най-скъпа е каймата

Спрямо първите дни на септември 2018 г., тя е поскъпнала с 0,36 лева за килограм. Ръст на цените се отчита и при пилешките бутчета – 0,34 лева за килограм. Данните са посочени в сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Въпреки че каймата и кренвиршите се считат за едни от най-евтините заместители на месото, средната стойност им стойност също вече нарасна. В последния ден от август тази година кайма можехме да си купим на едро средно по 4,98 лева за килограм. Каймата, която е смес, в петък се предлагаше на едро най-евтино във Варна – по 3,90 лева за килограм. Най-скъпата кайма в края на изминалата работна седмица се е продавала в София – от 6,80 лева за килограм, а регистрираната най-ниска цена е била 5,60 лева за килограм. В Бургас и района пък е отчетена най-голяма разлика между цените – от 4 лева до 6,20 лева за килограм кайма. В други шест области на страната продуктът се предлагаше на цена от над 5 лева за килограм, това са: Силистра, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Монтана.

В края на миналата седмица цените на пилешките кренвирши и зрелия фасул почти са се изравнили на ниво от 3,42 лева за килограм, сочат данните на борсовата комисия. Пилешките кренвирши са поскъпнали с 0,12 лева, спрямо миналата година. Най-евтино бобът се е продавал за 2,30 лева за килограм в Силистра, а най-скъпо – за 3,90 лева за килограм в София. За 3,35 лева за килограм се продаваше най-евтино фасулът в края на август в столицата. Във Варна и Пловдив максималната ценова стойност на боба на едро бе 3,50 лева за килограм, а в Ямбол – 3,60 лева за килограм. В крайна сметка, статистиката показва, че средната цена на зрелия фасул за страната е с 0,26 лева по-висока от края на първата седмица на септември на миналата година.

Средно за 2,92 лева можеха да се купят на едро пилешките бутчета в първия от изминалите три почивни дни. Цената им е поскъпнала с 0,34 лева в сравнение с преди 12 месеца.

Статистиката показва, че поевтиняване се наблюдава при оранжерийните домати. Цените им са с по 50 стотинки надолу, отколкото преди година. В последния работен ден на миналата седмица те са се продавали средно по 1,44 лева за килограм. Преди година цената им е била 2,05 лева за килограм.

За сметка доматите, парниковите краставици са с 0,34 лева по-скъпи от същия период на миналата година. Цената им на едро достигна 1,36 лева за килограм срещу миналогодишна – 1,02 лева за килограм.

Повишение в цената се наблюдава и при зрелия кромид лук. Той е поскъпнал с 0,25 лева. През последния работен ден от миналата година лукът се е продавал за 1 лев, като преди 12 месеца се е предлагал за 0,75 лева.

Поскъпнали са и бананите. Цената им е 2,03 лева за килограм, което е с 0,25 лева повече в сравнение с първата седмица на септември 2018 г.


image0 (9K)