Вирусите са по-опасни сутрин

Изследователи от университета в Кеймбридж, за които информира Би Би Си, заразявали мишки с два различни вируса – на грипа и на простия херпес. После изследвали болестните прояви, които се оказали по-силно изразени сутрин.  Освен това било установено, че в ранните часове на деня нивата на постъпилите болестотворни микроорганизми в кръвта на експерименталните животни са 10 пъти по-високи в сравнение с количеството на вирусите, попадащи в нея през късния следобед или малко преди да настъпи нощта.

Учените стигнали до извода, че при вечерните микробни атаки съпротивата на клетките е значително по-активна, ако съответния организъм има нормален ритъм на живот. Както се знае, възпроизводството на вирусите изцяло зависи от състоянието на клетките, изграждащи дадено същество. Те обаче се променят в различните часове на денонощието, т.е. следват определен биоритъм. Този ритъм се нарушава при хората, които по  някаква причина остават будни през нощта.

Така се обяснява  отдавна известният факт, че работещите на смени са многократно по-податливи на инфекции. Учените се надяват, че със своите изследвания ще подпомогнат борбата срещу причинителите на опасни пандемии.

Източник – Студио трансмедия


image0 (9K)