Виновен ли е преводът за дипломатическия скандал между Париж и София?

Дипломатическото напрежение между България и Франция беше предизвикано от интервю на на френския президент Еманюел Макрон пред списание „Вальор актюел”. В него той казва, че предпочита легални мигранти от Африка пред нелегалните, които идват през украинските и българските канали. Според първоначалния превод на интервюто, Макрон бил казал „украински и български банди“ – израз, който предизвика остри официални реакции както у нас, така и в Киев.

Пред френското издание Макрон заявява, че „предпочита хора, които идват легално от Гвинея и Кот д’Ивоар, отколкото чрез нелегалните български и украински канали“. Думата „банди“ изобщо не присъства в интервюто.

Късно снощи българският премиер Бойко Борисов публикува във „Фейсбук” информацията, че Макрон му е звъннал и го е уверил, че никога не е произнасял тези думи и никога не е критикувал българските граждани, работници или институции.

Това поставя въпросът защо във Външно министрество не са направили точен превод, преди да предприемат дипломатическите стъпки за реакция.

Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с „незаконни каналджии”, както е и точният превод, от Украйна и България. Това каза вчера външният ни министър Екатерина Захариева по време на извънредна пресконференция по повод думите на френския държавен глава.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи в понеделник протестна нота във френското външно министерство.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР.

Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта“.

Това написа в социалните мрежи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Гласове


image0 (9K)