Виктор Орбан: Спечелихме съкрушителна победа, защитихме Унгария!

Консерваторите на унгарския премиер Виктор Орбан спечелиха с близо 49% вчерашните парламентарни избори и си осигуриха мнозинство, което позволява гласуването на промени в Конституцията на страната.

[ad id=“225664″]

Първите поздравления от Европа за Орбан, който управлява в Унгария от 2010 г., отправиха негови политически съмишленици.

„Историческа победа“ нарече Орбан успеха на парламентарните избори вчера, спечелени след националистическа кампания, насочена срещу бежанците и миграционната политика на ЕС, предава БНР.

[ad id=“263680″]

„Имаше огромна съпротива срещу нас, спечелихме съкрушителна победа, възползвахме се от дадената ни възможност да защитим Унгария“, заяви Виктор Орбан пред избиратели в Будапеща. Неговата управляваща партия ФИДЕС обяви, че една от първите законодателни мерки ще бъде закон, който да забрани неправителствени организации, подкрепящи миграцията. Така Виктор Орбан би изпълнил едно от предизборните си обещания в кампанията, насочена срещу дейността на финансиста Джордж Сорос.

[ad id=“236993″]

Първите поздравления за Орбан пристигнаха от консервативния чешки премиер Андрей Бабиш, който очаква с нетърпение по-нататъшното сътрудничество с унгарския си колега. Десният полски премиер Матеуш Моравецки приветства Орбан, като написа в социалните мрежи: „Желая ви успех, за Унгария и за Европа. Пътят към реформи никога не е лесен… но подкрепата на мнозинството показва, че си струва да се правят усилия“.

[ad id=“236999″]

„Победата на Орбан е потвърждение на политиката на еманципация на страните от Централна Европа“, добави Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша.

Германският канцлер Ангела Меркел е поздравила Орбан, заяви нейният говорител. „Както е по традиция след избори в Европа, канцлерът поздрави победителя Орбан за неговия успех с писмо“, каза Щефан Зайберт: „Съвсем е очевидно, че има противоречиви въпроси в нашето сътрудничество, като различията по миграционната политика“, подчерта той.

[ad id=“237001″]

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер също приветства победата на Орбан и призова ЕС да се откаже от това, което той нарече „политика на арогантност и снизходителност“ към по-малки страни-членки, като Унгария.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще изпрати по-късно днес поздравително писмо до унгарския премиер, съобщи говорителят Маргаритис Схинас, като допълни: „Унгарският народ изрази волята си вчера. Европейският съюз е съюз на демокрацията и на ценностите. Председателят Юнкер и Комисията смятат, че защитата на тези ценности и принципи е дълг на всяка страна-членка без изключение“.

Очаква се утре Юнкер и Орбан да разговарят по телефона.

[ad id=“238430″]

Поздравления изпрати и българският министър-председател Бойко Борисов. „Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сътрудничество, солидарност и общ подход за тяхното адресиране, а хората очакват стабилност, сигурност и икономическо благоденствие“, се казва в поздравителния адрес.


image0 (9K)