Виза за САЩ? Кажете си псевдонимите в социалните мрежи за последните 5 години

Администрацията на Доналд Тръмп въвежда нови, по-строги правила за издаването на американски визи.

Кандидатите ще трябва да дават данни от биографията си за последните 15 години,  адреси, телефони и пътувания, както и да разкрият всичките си профили в социалните мрежи.

Според новите правила служителите в консулствата могат да поискат още номерата на всички предишни паспорти, имейли и телефони за последните 5 години, както и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност.

Отговарянето на новите въпроси е доброволно, но във формуляра се казва, че ако информацията не бъде предоставена, издаването на виза може да бъде забавено или отказано. Новата анкета ще важи 6 месеца, а не както досега, 3 години.

По-строгите мерки бяха одобрени на 23 май и бяха посрещнати с критики от служители от образователния сектор и академични групи. Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.

Държавният департамент заяви, че по-строгото проучване на хората, искащи визи, ще се прилага заради допълнителния контрол на лица с предполагаеми връзки с тероризъм.

Според имиграционни адвокати искането за подробна биографична информация за 15 години и данните за акаунтите в социалните мрежи ще попречи на голям брой желаещи да получат виза, тъй като те няма да си спомомнят всичко, което се иска.

Идеите за въвеждането на тези нововъведения в процедурата не са нови. Информацията за тях изтече още преди няколко месеца. Тогава бе обявено и че на влизане в САЩ чужденците могат да бъдат задължени да предоставят съдържанието на мобилния си телефон и номерата от указателя в него.

„Новите въпроси дават произволна власт на служителите от Държавния департамент да определят кой да получава виза без ефективна проверка на техните решения“, каза Бабак Йосефзаде, президент на Иранската американска адвокатска колегия.

Президентът Доналд Тръмп обеща да увеличи националната сигурност и защитата на границите, като предложи да даде повече пари на военните и да накара Мексико да плати за изграждането на стена по южната граница на САЩ.

Източник: BG-VOICE


image0 (9K)