Виж ти! Горещият чай пази…зрението

Горещият чай пази зрението, установили американски учени от Калифорнийския университет след анализ на данни от изследване с участието на 10 хиляди души. 1678 от доброволците преминали пълно офталмологично изследване, като при 84 от тях, тоест 5%, открили глаукома – прогресиращо заболяване, водещо до необратима слепота.

[ad id=“225664″]

Специалистите изяснили какви кофеинови и безкофеинови напитки са употребявали участниците в изследването през изтеклата година, като били анкетирани за това колко често са пили от тези напитки. Изследването показало, че ежедневната употреба на чай – дори и веднъж дневно, намалява риска от глаукома. При любителите на горещия чай вероятността от развитие на глаукома се оказала със 74% по-ниска.

[ad id=“238430″]

Кафето с кофеин и без, чаят без кофеин, студеният чай и други разхладителни напитки не влияели на риска от глаукома. Специалистите смятат, че главната роля в случая е на антиоксидантите, невропротекторите и противовъзпалителните съединения, съдържащи се в чая. Както е известно, те защитават от сърдечни заболявания, рак и диабет.

Предшестващи изследвания показали, че глаукомата е свързана с окисляването и увреждането на невроните.


image0 (9K)