Вижте новите прогнози за България на ЕП за евроизборите през май

В следващия Европейски парламент България ще излъчи по шестима представители от ГЕРБ и БСП, двама от ДПС и по един от „Обединени патриоти“, „Да, България“ и „Воля“.

Това сочат новите прогнози, представени днес от ЕП и основани на достъпни данни от извършени проучвания на общественото мнение, пише 24 часа
Това са вторите прогнози, основани на национални допитвания за състава на следващия ЕП. Данните са от края на февруари. Предвижда се ЕП да представя обновени прогнози на всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май до вечерта на изборите. Представянето на резултатите от изборите ще започне от 26 май.
ЕП уточнява, че прогнозите за разпределението на местата в новия мандат се основават на допитвания от „надеждни източници“. Според подробната разбивка на най-новите данни ГЕРБ биха получили 35.7 на сто от гласовете, БСП – 35.1 на сто, ДПС – 10.7 на сто, „Обединени патриоти“ – 5.4 на сто, „Да, България“ – 2.4 на сто, „Воля“ и „Реформаторски блок“ – по 2.2 на сто, АБВ – 1.4 на сто, други – 4.9 на сто.

На основата на тези данни се прави прогнозата, че България би имала осем представители в групата на Европейската народна партия, шестима в групата „Социалисти и демократи“, двама при АЛДЕ и един, който засега не би принадлежал към установена политическа група.


image0 (9K)