Вижте колко са богати кандидатите за президент!

BNews.bg

 

6138 лв. месечна заплата е получавал президентът Росен Плевнелиев през 2016 г. За някои сумата е сериозна, за други не особено. Nbox разкрива колко богати са кандидатите за „Дондуков“ 2, за да придобием по-ясна представа дали месечното възнаграждение на държавния глава би ги удовлетворило.
Цецка Цачева

cecka-cacheva-sega-ostava-i-tankovete-da-doijdat-v-parlamenta-171760_resized

 

Стартираме с председателят на парламента Цецка Цачева. От началото на годината заплатата на Цачева е била точно 4757 лв. Проверка на Nbox в декларацията на Цачева пред Сметната палата показва, че тя притежава банков влог на стойност 31 669, които е успяла да натрупа от спестени заплати. Съпругът й Румен Веселинов Данговски пък се отчита с влог от 12 000 евро, получени от дарения от родители.

Ген. Румен Радев

rsz_general_radev

 

Далеч по-малко пари като основно месечно възнаграждение е получавал досега основният опонент на Цецка Цачева – генерал Румен Радев. Справка на Nbox в постановление за заплатите на военнослужещите и на цивилните служители показва, че на генерал-майор, каквото е званието на Радев, се полагат по 1493 като основно месечно възнаграждение. Какви са спестяванията на Радев трудно можем да определим, тъй като той не е подавал декларация за имотното си състояние пред Сметната палата.

Красимир Каракачанов

karakachanov-263887-810x0

 

Близо 4000 лв. като зам.-председатели на парламента получават от президентската двойка на националистите Красимир Каракачанов и Явор Нотев. На влог Каракачанов държи 11 244 лв., спестени от месечните му възнаграждения. Наличните му парични средства към момента на подаване на декларацията пък са 22 500 лв.

Ивайло Калфин

kalfin

 

Сред най-богатите фаворити за „Дондуков 2“ е бившият министър на социалната политика Ивайло Калфин. През последните две години той е уведомявал Сметната палата, че няма промени в имотното му и финансово състояние. През 2014 г. обаче декларира 30 000 лева банков влог, а спестяванията му в евро са 100 000. Като министър пък доскоро Калфин получаваше 4338 лева заплата.

Трайчо Трайков

traicho-traichev

Като общински съветник в София Трайчо Трайков досега получаваше месечна заплата в размер на 1100 лв. Проверка на Nbox в търговския регистър показа, че Трайков няма участие във фирми.

Веселин Марешки

mareshki-ves-25

 

И докато старите кучета в политиката поне на книга са не особено богати, то някои от екзотичните кандидати за „Дондуков“ 2 имат с какво да се похвалят. Аптекарският бос Веселин Марешки често е определян за един от най-богатите българи. Самият той е признавал в телевизионни изяви, че богатството му се оценява на между 95 и 120 млн. евро. Според запознати обаче сумата е много по-сериозна и се оценява на няколкостотин милиона евро. Фармацевтът притежава частен самолет, яхта „Ферети” за 7 млн. лева, както и още няколко луксозни спортни автомобила.

Николай Банев

Не по-малко заможен е и бизнесменът Николай Банев, който атакува президентският пост. Според различни източници състоянието на Николай Банев възлиза на повече от 1 млрд. лв., разпределено в ценни книжа, акции, съучастия, недвижимости и т.н. Бизнесменът притежава акции в повече от 130 търговски дружества на територията на България, като всяко едно от тях би могло да се възползва умело от политическо лоби, независимо дали е в парламента или в президентството.


image0 (9K)