Вижте кои са обвиняемите за свалянето на самолета над Украйна (загинаха 298 души). Снимки

Холандската прокуратура ще изправи пред съда трима руснаци и един украинец за сваления през 2014 г. в източната част на Украйна пътнически самолет от полет MH17, обявиха в сряда от международния съвместен екип за разследване (JIT).

svobodnaevropa.bg

Според доказателствата, представени от холандския главен прокурор Фред Вестербеке, в случая е засечена пряка връзка между Русия и проруските сепаратисти, четирима от които ще бъдат официално обвинени и издирвани за обстрела на самолета.

В подкрепа на това твърдение по време на пресконференцията бяха възпроизведени записи от телефонни разговори на четиримата, в които те обсъждат самолетния инцидент.

„Днес ще изпратим международни заповеди за арест за четиримата заподозрени, които ще преследваме“, увери Вестербеке, пояснявайки, че по тази причина разследващите разкриват публично самоличностите им.

Става въпрос за руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и за украинеца Леонид Харченко. Част от тях бяха посочени като отговорни за свалянето на MH17 и от британския разследващ сайт Bellingcat малко преди официалното изявление на JIT.

Разследващият сайт Bellingcat оповести данни за нови заподозрени за свалянето на малайзийския самолет от полет MH17, който падна в източната част на Украйна през 2014 г. При катастрофата загинаха всички 298 души на борда му.

Екипът на сайта публикува своите разкрития в доклад броени часове преди изявлението на холандските прокурори от съвместния международен екип за разследване (JIT), се което се очаква официално да бъдат идентифицирани поне четирима заподозрени, които да получат и обвинения.

Данните на Bellingcat засягат няколко лица в три групи, подчинени на самоопределилото се Министерство на отбраната на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецкия регион на Украйна.

Въпросните групи включват т.нар. „ГРУ ДНР“, военната разузнавателна служба на донецките сепаратисти, водена от бившия руски офицер Сергей „Хмурий“ Дубински в момента, когато бе свален МH17. Сред тях попадат още батальонът „Восток“, предвождан от украинеца Александър Ходаковский, както и групата „Безлер“ с ръководител украинецът Игор Безлер.

Подробна информация и снимки – на линка:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30008422.html


image0 (9K)