Вижте как се обезврежда компютърен вирус „Сталин“

За появата на компютърния вирус „Сталин” сигнализира група специалисти по сигурността. Той все още е в тестови период и е засегнал незначителен брой компютри по света., съобщава dariknews.bg. Възможно е обаче да се появят негови нови, по-агресивни версии.
За зловредния софтуер сигнализира група експерти по сигурността, наречена MalwareHunterTeam. Оттам съобщават, че първите атаки на вируса са засечени в последните няколко дни. Основният му отличителен белег е, че не цели каквато и да е печалба, а има изцяло унищожителен характер.
Вирусът, познат под имената StalinScreamer, StalinLocker или просто Stalin, блокира всички функции на операционната система. Екранът се заключва и на него се появява таймер и снимка на бившия генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на СССР – Йосиф Сталин. Всичко това под звуците на химна на Съветския съюз.
Преглед на изображението в Twitter
Преглед на изображението в Twitter
Потребителят има 10 минути, за да въведе цифров код. Правилната му стойност се изчислява като се извади актуалната дата от датата 30 декември 1922 г, когато е подписана декларацията за създаване на СССР.
Ако се въведе грешен код или 10-те минути изтекат вирусът изтрива цялата информация от всички харддискове, свързани с компютъра, включително и себе си. Рестартирането на компютъра не помага, а напротив – само съкращава времето за реакция. В случай, че се въведе правилният код – вирусът се деактивира и самоизтрива.
От MalwareHunterTeam казват в интервю за британското издание SCMagazine, че вирусът идва „без да иска пари и без да оставя никакъв контакт със създателите му” и добавят, че „Сталин” не е вариант на нищо, познато до момента.
Експертът по сигурността Марк Джеймс казва за изданието, че вирусът цели единствено да унищожава информация и да привлича внимание.
„Средностатистическият краен потребител няма да има нито времето, нито склонността да открие и напише правилния код. Така че изтриването на всичката информация е почти напълно гарантирано. Единствената защита е да имате добър комплексен антивирусен софтуер, който да засече и изтрие вируса”, обясни той.
Начините да се заразите с вируса са чрез спам имейли, които обикновено съдържат прикачен файл. Вирусът може да се предаде и чрез заразени документи, инсталационни файлове или чрез добавки към браузъра. Повечето съвременни антивирусни програми обаче засичат „Сталин” и го обезвреждат. Съобщава се обаче, че вградената защита на Windows 10 – Windows Defender не успява да го засече.
До момента обсегът на вируса не е голям и засегнатите компютри в световен мащаб са малък брой. Предполага се обаче, че „Сталин” все още е в тестови период и са възможни бъдещи по-агресивни негови версии.


image0 (9K)