Вижте как дядо Васил скъса с Енергото и не плаща нито стотинка за ток

78-годишният инженер Васил Владиков  не плаща нито стотинка за ток и произвежда сам електричество. За целта използва соларни панели, които е монтирал на терасата на панелката си в ЖК „Тракия“ в Пловдив. Колекторите опасват балкона на пенсионера, но затъмнението, което правят в дома му, не го притеснява.  „Те произвеждат толкова безплатна енергия, че мога да си позволя да свети крушка по цял ден“, обяснява пенсионерът, съобщи „Блиц“.

Със слънчевата енергия Владиков  захранва електрическите уреди, които използва у дома. Като се започне с крушките за осветление, и се стигне до бойлера, телевизор и други уреди.

Спестявал от пенсията в продължение на три години, за да събере 9 хил. лева, които инвестира в соларните панели. „Имам панелите от 5-6 години. Първоначално бяха в Коматево, тогава ползвах 500 вата. После ги монтирах тук и през лятото имам 1000 вата мощност.  Направих ги, за да се отърва от „Топлофикация“, защото е мародерство да плащаш нещо, което не ползваш“, разказа пред „Марица“ инж. Владиков.

Първоначално започнал със закупуването на малки панели, като за 1 ват давал по 6 лв. Така 10 вата излизали около 59 лв.

През лятото соларите на терасата му осигурявали 1000 вата мощност, които му били предостатъчни. През зимата се отоплявам с това, което остава от произведената електроенергия, като степенувам нуждите. Налага се, за да си уплътня произведената енергия, защото излишъкът иначе отива напразно. За целта вкъщи имам измервателен уред. „Според това, което покаже, преценявам дали да захраня бойлера, или да пусна телевизора и още нещо“, разказва Владиков.

Твърди, че в къщата му има всичко от съвременната електроника. Старае се да използва техника от най-висок клас и така консумацията на електроенергия е по-малка. „Безплатният ток струва скъпо, но имам толкова енергия, която не мога да оползотворя до края на живота си,“ казва Владиков. Отказал се е доброволно от услугите на електроснабдителното дружество.


image0 (9K)