Вижте какъв шоколад ядем ние и какъв германците!

Има ли разлика във вкуса и качеството в едни и същи храни у нас и в Германия?

Би Ти Ви направи експеримент с донесен от там шоколад, какъвто се продава и на българския пазар и мнението на потребители е, че има разлика и в наситеността с какао и в процента лешници в сладкото лакомство.

При дегустацията нашите експерти посочиха в ефир, че шоколадът отдясно е от Германия, а левият се продава у нас и уцелиха. Те твърдят, че при германския шоколад има повече какао, визуално се вижда, че е по-тъмен, а при българския има разлика и в мазнините, които се лепят по небцето. На етикетите обаче пише едно и също.

Агенцията по храните започна проверка именно за такива разлики между храните у нас и същите в Западна Европа. Те проверяват шоколад, детски храни, колбаси, сокове и др.

При сравнение на колбаси тук и там на етикетите е изписано едно и също. Живеещи в Германия българи обаче, които ядат там и тук един и същ продукт, констатират, че тук саламите имат повече мазнини и различен вкус. При дегустацията в ефир на колбас оттук и от Германия експертите посочиха, че не усещат разлика.

Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните отбеляза, че в момента негови колеги са в Германия, където ще закупят продукти, които ще бъдат подложени на лабораторен анализ. Що се отнася до избора на продукти, той посочи, че са подбрани такива, които са разпознаваеми, детските храни и такива, които в други страни от Източна Европа, като Словакия,  са установили, че имат разлика.

Алармирала съм още преди време за разликата в козунаците, например, които са за Италия, и тези, които са за нашия пазар, както и кроасаните. Съдържанието на тези у нас са с повече Е-та и консерванти, посочва проф. Донка Байкова, най-известният диетолог у нас

[ad id=“218001″]


image0 (9K)