Вижте какво става в Чили!

Най-малко 17 души са арестувани, а двама полицаи са ранени при безредици по време на протести в Чили с искане да се отмени действащата частна пенсионна система, предаде ТАСС.

Протестиращите настояват за увеличаване на пенсиите и да се промени съществуващата система на разпределение на средствата. Демонстрантите запалиха автобуси и издигнаха барикади по улиците в столицата Сантяго и други градове. В протестите участваха общо почти 90 000 души, в това число 15 000 в Сантяго, предаде ДПА. Според демонстрантите пенсионната система, която се управлява от частни фондове, е силно несправедлива.

Те посочват, че чилийците получават ниски пенсии, които понякога са под минималната заплата в страната от 257 000 песос (около 385 долара), отбелязва АП. Според данни на нетърговския фонд „Сол“ 90 процента от чилийските пенсионери получават пенсии в размер под 154 300 песос (237 долара), отбелязва ТАСС. Президентката на Чили Мишел Бачелет неотдавна съобщи, че правителството й ще внесе в парламента законопроект за реформа на пенсионната система.


image0 (9K)