Вижте видеото на „Мистерията на българските гласове“!

Първият сингъл от предстоящия нов албум на „Мистерията на българските гласове“, със заглавие „Pora Sotunda“, излезе официално на музикалния пазар в целия свят.

[ad id=“225664″]

Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Dead Can Dance. Сингълът се издава в ограничено количество – в 7-инчов винилов формат (вече наличен и на българския пазар). Ще бъдат разпространени само 1000 бройки в света (в България те ще са 50). Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи.

Песента „Pora Sotunda“, която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя е първият официално издаден студиен запис на “Мистерията на българските гласове” след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса.

От Б страна на сингъла звучи песента “Ганка”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестния състав – носител на награда „Грами“ от 1990 г. В основата й стои съществуваща народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков, а в записa участва и Дейвид Кукерман – перкусинист на Dead Can Dance.

[ad id=“263680″]

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял клип. Видеото е дело на режисьорa Иван Москов и е снимано в България, а част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите – Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник, който се справя чудесно в своя дебют пред камера.

„По време на снимките целият екип се чувствахме като в някаква магия – всичко просто се случваше и сякаш някой ни направляваше от горе“, споделя вълнението си Иван Москов.

А композиторът Петър Дундаков добавя:

„Мисля, че този проект се превърна в истинска мистерия на гласовете… Носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници.“

Новият албум на „Мистерията на българските гласове“ е плод на почти 2-годишна работа на хора, продуцентския екип и всички останали участници.

В албума участват също световният шампион по бийтбокс SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал, и Димитър Карамфилов – контрабас.

Албумът е продуциран от „Шуберт мюзик пъблишинг“, а песните в него са специално композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков. Последният е и музикален продуцент на албума.

Очаква се той да излезе през пролетта на 2018 г.

Източник:dir.bg


image0 (9K)