Видовден – днес не се работи, за да не се разлютят „градушкарите“ Вартоломей и Елисей

Днес, на Видовден,  не се подхваща никаква работа, за да не се предизвикат и разлютят светците „градушкари“ Вартоломей и Елисей

[ad id=“225664″]

Днес, 15 юни, според народната традиция се чества Видовден. Всъщност, колкото и да търсим в църковния календар, светец с име Видо или Вида няма да открием. Счита се, че този празник е следа от почитта на древните по нашите земи към бога на възмездието.

Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да „види“ пакостите, които двамата светци са сторили и ги наказва. Оттук е и изразът: „Ще дойде Видовден“, т.е. времето за възмездие ще дойде и всеки ще бъде наказан за извършения грях. Вярва се, че дори и да има забавяне (забравяне) на правдата, тя ще дойде на Видовден:„Господ забавя, но не забравя!“.

[ad id=“263680″]

Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа. Хората в миналото вярвали, че така ще омилостивят светците, ще се предпазят от градушка.

Как се отбелязва Видовден 

В Габровско, в навечерието на празника, поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението – вида лугачка. Старите хора вярват, че тя лекува болни очи.

На Видовден момите пък изпълняват магически практики и правят любовни гадания.

[ad id=“238430″]

Мият се с „видовденска“ вода, за да са хубави и буйни косите им и да са красиви лицата им.

В нощта срещу празника те отрязват три стръка от растението шавар, наричат ги на имената на момците, които харесват, и вярват, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо.

Интересна е и практиката момите да вадят от раклите чеизите си и да ги изнасят навън по оградите, за да ги видят ергените. Вярва се, че така скоро ще се омъжат.

Видовден има връзка и с култа към слънцето. На празника хората стават рано и посрещат изгрева на слънцето. Това според традицията ще ги направи здрави и щастливи.

Именици на този ден са Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Честито!


image0 (9K)