Вигенин отвръща на „някакво прессъобщение“ на ПЕС: Некоректни сте!

„Намирам публичния обмен на прес-съобщения и писма за проява на недобра политическа преценка и подценяване на дългосрочните последици от подобни действия“, пише Вигенин визирайки „въпросният“ Джакомо Филибек

[ad id=“263680″]

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин реагира на прессъобщението от ПЕС, в което се казва, че представители на БСП (сред които и той) са били на заседанието, на което е приета Истанбулската конвенция, и не са възразили срещу нея.

Съобщението от централата на европейските социалисти бе подписано от зам.-генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

В него се казва: „Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС“.

В своя отговор Вигенин посочва, че е присъствал на форума, но не като представител на БСП, а на Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ, която има статут на асоцииран член в ПЕС.

[ad id=“218001″]

„Не съм имал нито мандат, нито право да правя предложения и да коментирам каквито и да е въпроси извън обхвата на темите, с които се занимава ОССЕ“, подчертава Вигенин.

Ето и пълната публикация на Кристиан Вигенин във фейсбук:

„Във връзка с някакво прес-съобщение на ПЕС от днес трябва да уточня, че споменаването на името ми в него е напълно некоректно. Присъствал съм на въпросното заседание на Президиума на ПЕС от името (и в качеството ми на зам.-председател) на Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ, която има статут на асоцииран член в ПЕС, а не като представител на БСП.

Въпросният Джакомо Филибек добре знае това. Не съм имал нито мандат, нито право да правя предложения и да коментирам каквито и да е въпроси извън обхвата на темите, с които се занимава ОССЕ. Как е протекла координацията по линията БСП-ПЕС не мога да знам, тъй като не съм член на ИБ на БСП, нито на Президиума на ПЕС, нито съм участвал в Съвета на ПЕС в Лисабон. Толкова по въпроса.

А по принцип намирам публичния обмен на прес-съобщения и писма за проява на недобра политическа преценка и подценяване на дългосрочните последици от подобни действия. Нямам спомен някога подобно нещо да се е случвало в ЕНП, въпреки сериозните им разминавания по някои теми.“

Свързан текст: ПЕС в нарочно писмо: БСП не е била против Истанбулската конвенция в Лисабон


image0 (9K)