Вигенин: Европерспективата за Западните Балкани ще мотивира не само Сърбия и Черна гора

“Голямата новина от вчера е, че за пръв път се дава някакъв хоризонт, макар и с индикативен срок, за страните от Западните Балкани и смятам, че това ще бъде много мотивиращо не само за Сърбия и Черна гора.” Това каза в интервю пред БНР председателят на парламента комисия по европейските въпроси и контрола над европейските фондове Кристиан Вигенин.

[ad id=“263680″]

“А и за останалите, които виждат, че когато правиш реформи, когато преговорите вървят успешно, тази перспектива е съвсем реална. А в европейските страни, особено по-скептичните, ще има време да започне едно осъзнаване на реалностите и готовност все пак да се проведе общественият дебат, да се променят нагласите. Защото не е тайна, че в една част от страните-членки въпросът за по-нататъшното разширяване на ЕС не среща особено одобрение, независимо за коя страна говорим. Принципно е”, подчерта Вигенин.

„Перспективата не е съвсем близка, но отношението на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер към тези страни и разширяването се промени по време на неговото председателство и естествен ход в тази посока е вчерашното съобщение на Европейската комисия“, посочи още депутатът.

[ad id=“218001″]

Откроявайки ролята на България той посочи: “Виждаме една по-положителна картина, по един по-положителен начин представен процес, не толкова наблягайки на проблемите, а повече на това да има ясна перспектива, ясен ангажимент, че при реформи процесът ще върви по-бързо. Предстои да излязат индивидуалните доклади за всяка една от страните, но тази основа е добра.”

Запитан как ще бъде поддържан интересът на ЕС към разширяването на Западните Балкани след вчерашното оповестяване на стратегията за региона, Кристиан Вигенин отбеляза:

“Ще бъде сложен процес. Той не може да се изчерпи само с това, което ние ще свършим по време на председателството. Трябва да се опитаме този фокус, този ангажимент, да бъде пренесен и по време на австрийското председателство, което, аз съм уверен, че ще се случи. От друга е голямата отговорност на страните кандидатки от Западните Балкани, които трябва да покажат, че този момент, който беше създаден сега, няма да бъде пропуснат. Да покажат ангажимент за реформи, за промени, за по-активна работа по този въпрос, защото те много дълго се оплакваха на всевъзможни равнища, че „Ето, на, не е като преди. Няма интерес от ЕС. Това ни демотивира, не можем да убедим хората, че има смисъл от това“. Ето това сега се променя.”

[ad id=“218548″]

„Все още има тежки проблеми между някои от страните от региона и е въпрос на мъдрост да бъдат прескочени малките проблеми, а по големите да се работи активно“, заяви Вигенин.

“Има различни интереси в нашия регион. Такава ни е съдбата тук, на този кръстопът. Ще има сигурно интереси на различни играчи, нека да ги нарека така, които няма да искат, ще се опитват да създават проблеми и конфликти, ще се опитват да забавят този процес на принципа „Разделяй и владей“, да си го кажем директно. Да разделяш и владееш обществата в тези сравнително малки страни, не е толкова сложно, да разделяш и владееш страните, да ги настройваш една срещу друга. Това е стара политика, но въпросът е тук, дали сме дорасли наистина в 21 век, вече в края на първите 20 години, да се опитаме сами да определяме съдбата си, да виждаме шансовете, които ни се дават“, посочи той.


image0 (9K)