Взривът, убил лидера на ДНР Александър Захарченко, бил скрит в лампа

По предварителна информация извършител на убийството е един от охранителите на Захарченко, който изчезнал от момента на експлозията

[ad id=“225664″]

Взривът, убил лидера на проруската ДНР в Донецк Александър Захарченко е бил поставен в осветително тяло в заведението, съобщават руски медии, предава Канал 3. Поводът за събирането на така наречените „министри“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република в кафенето бил да изпият по чашка в памет на починалия естраден певец Йосиф Кобзон.

Кафенето, където бе взривен Захарченко, е на стотина метра от неговата резиденция и често се използва за срещи на лидерите на проруската ДНР.

Според някои руски медии, то било собственост на шефа на охраната на Захарченко. Според руски сайтове извършител на убийството е един от охранителите на лидера, който изчезнал от момента на взрива. Явно, организаторът е имал точна информация, че Захарченко ще се появи в кафенето и даже е знаел къде ще седне, за да постави взрива на подходящо разстояние, коментират издания.

[ad id=“263680″]

Междувременно руският президент Путин изрази съболезнования на близките на убития сепаратист и нарече убийството „подло“. Някои руски депутати и политици вече изразиха мнение, че убийството слага кръст на Минските споразумения. Говори се и за ново, кърваво продължение на противопоставянето между Русия и Украйна.

След убийството на Захарченко украинската войска е приведена в бойна готовност по линията на съприкосновение със самопровъзгласилата се Донецка народна република. Това заяви заместник-командирът на оперативното командване на властите в Донецк Едуард Басурин, цитиран от РИА Новости, предава агенция „Фокус“.

[ad id=“236993″]

Опълчението на самопровъзгласилата се република е приведено също в най-висока степен на бойна готовност, заявяват властите в Донецк.


image0 (9K)