Вечерята е готова само за 15 минути!

Рецептата за качамак е бърза, лесна и толкова позната, че рядко намира място в кулинарните книги. Качамак може да се открие само в книга от типа „Какво да сготвя когато мама я няма” или пък „Кулинарна книга за мъже”. Снощи гледах поредната състезателна вечер на готвачите в Мастър шеф и едното момиче никога не беше опитвало и приготвяло качамак. А той е перфектното решение за експресна вечеря, както и за всеки един момент, когато се чудите какво да сготвите за нула време.

Необходимите продукти за 4 порции качамак:

[ad id=“225664″]

1. 1 чаена чаша царевичен грис
2. 100 грама сирене
3. 30 грама краве масло
4. 1 чаена лъжица червен пипер

Приготвяне на качамак в три стъпки:

[ad id=“263680″]
1.
Първата стъпка е сваряването на царевичния грис. Слагате един литър вода в тенджера да заври. След като водата заври добавяте 1 равна чаена лъжица сол и подготвената чаена чаша царевичен грис. Бъркате непрекъснато, царевичният грис трябва да поври 3-4 минути на слаб огън. Моята баба ме беше научила да бъркам с точилката, докато гъстата смес не започне да се отлепва от съда. Пробвала съм и с дръжката на дървена лъжица.

2.
В тиган разтапяте маслото, след което добавяте червения пипер, разбърквате два-три пъти и сваляте тигана от котлона. Маслото не трябва да прегаря, защото придобива горчив вкус. Друг трик за запържено масло – ако готвите на електрически котлон, не оставяйте съда върху нагрятата плоча, а когато сложите червения пипер, вдигнете съда от огъня, така пиперът не прегаря.

3.
В купички слагате от сварения царевичен грис, след което натрошавате малко сирене и добавяте от маслото с червения пипер. Отгоре отново слагате от царевичния грис, отново сирене, и отново масло. И качамакът е готов. Сервирайте качамака докато е още топъл.


image0 (9K)