Вестници в Лондон за новия коронавирус: Великобритания върви по пътя на Италия

Пандемията от новия коронавирус, жертвите до момента и мерките, предприемани от британското правителство, са водеща тема за медиите и във Великобритания.

Лондонският вестник „Дейли телеграф“ отсича в заглавие: „Краят на свободата. Наредена е най-голямата изолация на обществото в британската история“.

Друго британско издание – „Индипендънт“, отбелязва в редакционна статия, че реакцията на премиера Борис Джонсън на коронавируса е била прекалено слаба и прекалено закъсняла. Изданието пише, че по общо мнение Великобритания вече „се катери“ по стръмната крива към кулминацията на заразата. Мнозина смятат, че следва същата траектория като Италия.

„С други думи, мъчителните сцени, които виждаме в италианските болници, може скоро да се повторят в Обединеното кралство. Това е ужасяваща перспектива, от която премиерът Джонсън трябва да се страхува“, пише „Индипендънт“.

„Едва ли здравната система ще може да осигури навреме всички необходими ресурси, особено респиратори. В този момент теоретичните въпроси за британския отговор на пандемията ще станат остри и неотложни. Това ще е момент на политическа равносметка“, посочва британското издание.

Вестник „Гардиън“ подчертава, че коронавирусът е бедствие за затворите в Обединеното кралство. Освобождаването на „безобидните“ затворници ще спаси живота на мнозина, смята вестникът.

„Това беше направено в Иран, защо да не го направим и ние“, пита журналист от „Гардиън“.


image0 (9K)