Веселие и усмивки огряват Тракийския фолклорен събор “Богородична стъпка” на Старозагорските бани

Над 4 000 участници посрещна тази събота Община Стара Загора и Старозагорските минерални бани. За 14-и път те са домакини на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”.

С топли думи съборът бе открит от зам.-кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова.  Целта на форума е да съхрани и популяризира музикално-песенното и танцово народно творчество и да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България.

В двата дни на събора ще вземат участие певци, инструменталисти и танцьори от 180 селища в страната, съобщи за Радио Стара Загора Диана Атанасова от отдел „Култура“ в Общината.

Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, демонстрация с дегустация на „Бабини рецепти“, народни игри за деца и възрастни и надиграване – игри между участниците и предизвикателство към гостите са сред съпътстващите прояви.

Участниците и гостите могат да посетят и едноименния природен феномен – светилище „Богородична стъпка”. За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи автобусите до с. Старозагорски бани и околните села се движат само по околовръстния път на курорта – пътя през хотелската част. Автобусите обслужващи линии с № 9, 91, 92 спират на спирки: „Армира“ – „Мини Марица-изток“ – „Старозагорски бани-поща“ – „Старозагорски бани-обсерватория“ и обръщат на разклона за село Сулица. Осигурен е допълнителен курс в събота с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център, който ще мине и през обиколния маршрут.

Участниците и гостите на празника могат да ползват действащите автобусни линии до с. Старозагорски бани, съгласно утвърдените маршрутни разписания. 


image0 (9K)