Версиите за преобърналия се автобус на АМ Тракия на пътниците и на собственика на Юнион Ивкони не се покриват

Часове, след като пълен автобус се обърна в канавка на АМ „Тракия”, все още няма яснота какво е причинило произшествието – преумора, неизправност или недобросъвестен водач на друг автомобил. Единствената добра новина е, че сред 20-те пострадали човека няма тежко ранени, предаде бТВ.

Вчера малко след 22 часа рейсът на „Юнион Ивкони” от София за Слънчев бряг катастрофира между Зимница и Карнобат. 15 минути по-късно на място са пристигнали 5 екипа от ямболската болница. В резултат там са били приети 13 души, а още 7 са били откарани в Бургас. Никой не е бил в животозастрашаващо състояние. Сред ранените има двама руснаци и германец.

[ad id=“226585″]
Тази сутрин в МБАЛ-Ямбол остават двама от пострадалите. Директорът й д-р Панайот Диманов се обърна към държавата и МЗ с апел да подпомогнат болницата, която е на стратегическо място, но й липсва ресурс. В спешното й отделение има 4 легла.

[ad id=“255238″]
Според пътници возилото внезапно тръгнало към канавката и така се оказало на една страна извън пътя. Някои споделят, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане, други са категорични, че такова излизане от пътното платно може да се случи само при заспиване на водача. Жена сподели пред камерата на bTV, че същият шофьор по-рано през деня е карал в обратната посока – нещо, което при единствен водач не е допустимо.

Управителят на „Юнион Ивкони” Георги Атанасов каза пред bTV, че според друг пътник кола е засякла автобуса и това е причинило катастрофата – версия, която поне пред камерата никой от пътувалите не потвърждава. „Шофьорът беше силно притеснен от случилото се, не можа да даде адекватен отговор”, посочи той.
По думите му служителят е от година и половина във фирмата и е минал изпит преди да започне да кара пътници. Дали обаче е направил два тежки курса за един ден? Според регистрите водачът би трябвало да е почивал преди качването си на автобуса вчера привечер. „Ако този шофьор е направил услуга на някой свой колега и е поел курс, това ще бъде отразено”, каза Атанасов, който не даде ясен отговор дали има камери, от които да става ясно кой е зад волана.

Автобусът е на 12 години, минал е преглед преди 10 дни. Управителят на превозвача посочи, че преди излизане от автобазата всеки рейс се проверява за неизправности.


image0 (9K)