Вероизповеданията разлюляха коалицията, Каракачанов засегнат от Цветанов

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че е засегнат от инициативата на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе друг законопроект за вероизповеданията миналия петък заедно с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ зад гърба на Обединените патриоти. Коалиционните партньори на ГЕРБ не са сред вносителите и не са били уведомени.

[ad id=“225664″]

Това разкри самият Каракачанов, който е раздразнен, че е бил прескочен. Неприятната изненада той сподели пред медиите веднага след срещата си със соцлидерката Корнелия Нинова в парламента, съобщи Канал 3

„Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, след като аз още октомври съм го разпратил на всички в ОП и съм запознал колегите от ГЕРБ с този законопроект. Защо миналия петък се стигна до това бързане да се внесе, при положение, че в разговорите, които сме водили, се каза, че трябва да уточним еди какво си и накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект!“, възмущава се Каракачанов.

[ad id=“263680″]

Той не назова името на Цветанов, а се ограничи да спомене, че говори по адрес на „подписалите“. От тях обаче само Цветанов е коалиционен партньор, тъй като другите вносители на проекта са лидери на опозицията – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Случката не обиждала Каракачанов, но го подсещала да повтори констатацията си от миналата седмица, която оповести в присъствието на премиера Борисов, докато бяха в ТЕРЕМ-Търговище.

„А именно, че отношенията на ниво правителство са прекрасни, аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се, но явно скърцат колелата на каручката в парламента, това затвърждава моето убеждение в тази посока. При положение, че се знае и съм го изпратил законопроект октомври месец още, някой бързо да вкара миналия петък един законопроект, който всъщност е по предпочитания на ДПС, малко…“, не довърши коментара си лидерът на ВМРО.

[ad id=“236993″]

Каракачанов обясни и къде се разликите между неговия законопроект и внесения от лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС в НС.

„Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроекта за вероизповеданията, ако вътре само фиксираме заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизповедание. Ние трябва да ограничим и финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове, да има контрол на всички. Защото не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние“, каза Каракачанов.

[ad id=“236999″]

В неговите текстове се предвиждал много по-строг контрол по отношение на онези български граждани, които са завършили навън религиозни науки и ги упражняват. Ако се прецени, че е завършил такова учебно заведение, в което се преподават радикални норми на една или друга религия, дирекцията по вероизповеданията и МОН могат и да не легализират дипломата му, ние сме за това да се увеличи контролът, обясни вицепремиерът. В другия законопроект се фиксира само заплащането. може би им се е видяло достатъчно, все пак допусна той. Аз лично смятам, че трябва, като кажем „а“, да кажем и „я“, настоя той.

[ad id=“237001″]

Вицепремиерът все пак връчил и своя законопроект за вероизповеданията на соцлидерката по време на срещата, а Нинова дори прогнозира, че най-добре ще бъде двата проекта – този на патриотите и този на ГЕРБ, подписан от БСП и ДПС, да се обединят в името на доброто на държавата.

Попитан дали ще се срещне и с ДПС, Каракачанов заяви: „Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя, ако желаят да се срещнем, ще се срещнем, защо не?! Ето, по закона за вероизповеданията, а не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща“.

Каракачанов нямал проблем със Сидеров, коментира той и другата вътрешнокоалиционна интрига от днес, а именно, че лидерът на АТАКА се разсърди за срещата му с Нинова.

[ad id=“238430″]

Лидерът на ВМРО звъннал на Волен Сидеров, но той явно бил твърде зает, защото не му отговорил. Според Каракачанов лидерът на АТАКА е бил подведен и грешно информиран за срещата му със соцлидерката.

„Звъннах му, беше зает явно. Ще се видим, няма проблем с него“, каза Каракачанов и категорично отрече да е водил преговори с Нинова, както ше наречена срещата му от Сидеров. „Няма преговори, не, никакви преговори. Аз затова казвам, че някой погрешно го е информирал. Тук не става дума за преговори за каквото и да било“, добави лидерът на ВМРО. Каракачанов уведомил премиера също така, че ще сижда с Нинова и отрече някога да стане участник във „формули за сепаративни действия“.

[ad id=“218001″]

Двамата с Нинова обсъдили проектите за модернизация на армията, средствата за отбрана и закона за вероизповеданията „на кафе и вода“.


image0 (9K)