„Верея“ е изваден от елита на българския футбол заради „предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати“

Последният в класирането на Първа лига „Верея“ е изваден от елита на българския футбол. Дисциплинарната комисия към БФС обяви, че отборът отива във Втора лига заради „предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати“, съобщава „Дневник“

От футболния съюз посочват, че от УЕФА са дошли сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи. „Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на ФК „Верея“ от страна на китайски граждани, свързвани с международни синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и граждани на бившата ОНД, разследвани за манипулиране на футболни срещи на местно ниво“, се казва в информацията.

Според експертните комисии към футболния съюз „наказанието е справедливо с оглед предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати и защита на авторитета на българския футбол както на национално ниво, така и към международните организации, ръководещи европейския футбол“.

Цитира се и чл. 46, ал. 7 от дисциплинарния правилник, който гласи: „Когато са налице значителни съмнения с голям обществен отзвук и по предложение на Комисията за етика и феърплей, ДК може да наложи наказание преместване на отбора в по-ниска група или ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.“

В началото на 2019 г. „Верея“ претърпя огромна промяна, като отборът беше изпълнен с чужденци. Тогава изненадващо съставът стигна до нулево равенство срещу „Лудогорец“, като това беше едва шестата му точка от началото на сезона.

Впоследствие „Верея“ беше глобен с 10 000 лева заради съмнения за уреждане на мачове. Оказа се, че в основата са били резултатите от мачове срещу „Славия“, „Берое“ и ЦСКА.

БФС посочва, че всички материали, касаещи нерегламентирано финансиране на „Верея“, както и други получени данни, са предоставени на прокуратурата. Футболният съюз изразява готовност да сътрудничи на държавните институции за разрешаването на случая.


image0 (9K)