Верея въпреки финансовите неволи се представи блестящо в Първа лига

Въпреки финансовите трудности през целия полусезон представянето на Верея във втория сезон на Първа лига може да се определи като геройство тимът от Трейс Арена се представи блестящо по българските терени.
Симпатичния тим от старозагорския квартал Кольо Ганчев ще зимува на шесто място в класирането.
През лятото настъпиха доста промени във Верея и за треньор изненадващо или не беше назначен Илиан Илиев, който започна да гради наново отбор, защото голяма част от футболистите , които едва не закараха отбора още при дебюта му в Лига Европа потърсиха късмета си в други клубове.
Но за радост на Илиев някои от опитните футболисти като Здравко Илиев, Георги Андонов, бразилецът Елиаш, Салим Керкар останаха на Трейс Арена. Интересен факт е че и четиримата гореспоменати играчи са играли в Берое и са печелили купатата на България.
Верея случи и със селекцията на чужденци, които показаха добри качества и постепенно Верея изграждаше своя облик, въпреки че в началото на сезона се смяташе че тимът ще е в долната половина на таблицата. Но играчите и треньорския щаб опровергаха всички с добрите си изяви и при домакинствата и при гостуванията.

[ad id=“263680″]
През есенния полусезон Верея продължи да пише своята история на футболния терен след като постигна две знакови победи у дома срещу Левски с 2:0 и срещу шампиона Лудогорец с 2:1, отбори които не бяха побеждавани от старозагорци.
Началото на сезона беше трудно и отборът започна с нулево равенство с градския съперник на Берое в един странен мач под Аязмото. След няколкократно спиране на осветлението преди по време на самото дерби двата отбора не показаха кой знае какъв футбол и си делнаха точките.
Последва звучен шамар на Трейс Арена, където гостуващия Черно море направо разгроми домакините с 4:0, но до драми не се стигна и Илиан Илиев с екипа си Петър Костадинов и Боян Пейков продължиха да работят здраво.
Още в третия кръг Верея надигна глава и постигна първата си победи при това като гост с срещу Етър с 1:0 и дойде мачът с Левски в който на Трейс Арена гостите бяха като домакини, но в крайна сметка си тръгнаха победени (0:2) , въпреки че имаха огромни претенции към съдийството. А дни преди мача футболистите на Верея бойкотираха една от тренировките заради неполучени заплати и преемии.
Отборът постепенно се стабилизира , но финансовото положение не се подобравяше въпреки че в отбора след първите няколко кръга проявиха разбиране и търпение към ръководството. Последва загуба от Лудогорец с 1:3, а след това две победи над Локомотив Пловдив 1:0 у дома и при гостуването на Витоша с 3:0.
Интересно през този период от сезоно бе че Верея след като загубеше от някой фаворит (б.р Лудогорец и ЦСКА, , гостувания) следваха две победи в актива им.

[ad id=“263680″]
В началото на септември Верея направи интересен трансфер, след като привлече в редиците си бившият капитан на националния отбор на Саудитска Арабия Хюсеин Сюлеймани.
40-годишният защитник направи своя дебют като титуляр на левия бек в 1/16-финалния двубой за Купата на България срещу Локомотив София. Заралии загубиха с 1:2 гостуването си в „Надежда“, но срещата ще се запомни с първото участие на саудитеца, който се утвърди в титуярния състав.Сюлеймани подписа договор за една година със старозагорци, е истинска легенда в родината си, като в периода 1997 – 2009 година записва цели 111 мача за родината си и участва на три Мондиала – Франция’98, Япония и Южна Корея 2002 и Германия 2006, като записва пълни 90 минути и в деветте срещи на Саудитска Арабия. На Световното първенство преди 11 години пък носи капитанската лента.
Сюлеймани направи и един голям жест към клуба. След като разбрал за финансовите затруднения е дал от себе си известна сума , говори се за 50 000 евро с която са били покрити част от забавени плащания към съотборниците му.

[ad id=“263680″]
След 0:3 срещу ЦСКА, старозагорския отбор победи Дунав с 2:1 и с Пирин като гост с 1:0 , и продължи да трупа точки, но финансирането не се подобряваше и на всички стана ясно че в клуба има финансов недостиг на средства. Още повече че и треньорите и футболистите започнаха да коментират на глас забявянето на заплатите и преемиите, които се трупаха и в един момент стигнаха до 7-8.

Клубното ръководство успяваше по някакъв начин поне да изплаща заплатите на футболистите, но имаше забавяне на преемиите, които според източници не са много големи.
Месец октомври бе най – тежък за отбора и поради гореспоменатите причини имаше известен спад в играта и Верея допусна три поредни загуби и първа домакинска от новака Септември с 0:1 на досега непревземата крепост Трейс Арена. Последва още една от Берое, но въпреки трудния период никой не се огъна, а предимството беше че нямаше външен натиск , от страна на фенове , медии и т.н.
Дойде мачът с Черно море и Верея поднесе сензацията след като обърна моряците във Варна с 2:1, в следващия кръг постигна успех с 2:0 над Етър. Последва загуба от Левски на Герена след спорен гол на Яблонски в добавеното време на мача. Стигаме до домакинството срещу Лудогорец. През миналия сезон шампионите си направиха приятна разходка и биха с 5:0, но сега Верея ги шамароса звучно и спечели с 2:1, което едва не доведе до катаклизми в тима на Разград.

В последните два кръга от полузено Верея не загуби, а завърши наравно с по 1:1 срещу Локо Пд и Витоша в Стара Загора. Така тимът събра 31 точки в актива си , със шест повече от седмия в класирането Черно море за шестото място в първа лига.

Дни преди настъпване на новата 2018 година Верея остана без треньор след като Илиан Илиев прие да застане начело за втори път в кариерата си на родния си клуб Черно море.

Верея започва зимната си подготовка на 10 януари на клубиния си стадион Трейс Арена и тогава ще бъде представен и новия наставник на тима. Предвиден е подготовителен лагер в турския курорт Анталия, който ще започне от 21 януари  и ще продължи десетина дни.

 


image0 (9K)