„Велик е нашият войник“ на 100 години

100-годишнината от написването на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“

Вековният юбилей на бойната песен препълни зала „Концертна“ на Централния военен клуб в София.

100- годишнина от написването на химна „Велик е нашият войник“ бе тържествено отбелязана под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев.
В тържественото събитие участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Гости на събитието бяха народни представители, ветерани, войни от резерва и запаса, представители на военнопатриотичните съюзи от София и Казанлък.

На честването бе обявена инициативата за построяване на паметник в град Казанлък на химна „Велик е нашият войник“. Това ще бъде вторият паметник, вдигнат в чест на песен, след този на националния химн на Франция „Марсилезата“ в Марсилия.

Честването на юбилея бе реализирано по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

„Велик е нашият войник“ е написан по стихове на командира на парковия взвод подпоручик Константин Георгиев и музика на войника
Михаил Шекерджиев. Воинският химн е композиран през 1916 г. ( Първа световна война ) край Охридското езеро. За химн на Българската армия е обявен със заповед на министъра на отбраната Бойко Ноев на 31 май 2001 г.


image0 (9K)