ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 53, 1991 г.
ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ
♦ 309 депутати от различни парламентарни групи сложиха подписа си под новата българска конституция. Тя бе подписана и от четиримата старозагорски народни представители, избрани в едномандатните райони – Вълкана Тодорова, Стойчо Стойчев, д-р Руси Русев и проф. Иван Божков. Основният закон на републиката бе подкрепен и от избраните от старозагорци депутати Росен Михайлов, Леда Милева, Ира Антонова, Васил Николов, Лъчезар Шиков, Иван Зънзов и др. Избраните с листата на СДС народни представители от Старозагорски избирателен район Елка Константинова, Тодор Кавалджиев, Сиво Чапаров отсъстваха от залата и не подписаха документа.
За читателите на в. „Стара Загора“ потърсихме мнението на Росен Михайлов, народен представител от 23-и многомандатен избирателен район, депутат от парламентарната група на БЗНС – единен: -Новата българска конституция е политически документ, който най-вярно и справедливо ще бъде оценен от историята. Но затова пък още сега може да се каже, че с нея в българското общество трайно влизат политическият плурализъм, свободата на личността, демокрацията, личният и обществен просперитет. Сложих подписа си под основния документ на републиката с ясното съзнание, че изпълних както мисията, за която съм избран и за която работих, така и своя морален дълг към страната и избирателите си. Твърдя, че тази конституция е по-добра от предишната, че с нея направихме крачка напред към утвърждаването на демокрацията. Тя е гарант за сигурността и бариера съдбата на България и на българския народ да се подхвърля като зарове.
Стойчо Стойчев, народен представител от 157-и старозагорски избирателен район, безпартиен, член на парламентарната група на БСП:  – Тази конституция изразява волята на моите избиратели, но аз я подписах и защото отговаря на моите разбирания и убеждения. Тя съдържа онзи необходим минимум от принципи и идеи, задължителни за всяка модерна конституция. С влизането в сила на този основен закон започва действителният преход към демократично общество, тъй като той отговаря на интересите на народа и очертава развитието на страната като социална и демократична република. С конституцията поставяме правните основи на една дълбока промяна в посока на демократичното развитие, на мира и сигурността, на едно истинско социално отношение към човека. Аз лично съм убеден, че свършихме това, заради което народът ни изпрати да работим във Великото народно събрание.
Тодор Кавалджиев, народен представител от 23-и многомандатен избирателен район, член на УС на БЗНС „Никола Петков“: – Нацията ни се раздели на две – по-голяма част от избирателите са настроени негативно към конституцията и с право я считат за дело на комунистическото мнозинство. Аз напуснах в края на миналия месец и няма да участвам в работата му, докато ВНС не се разпусне. През последните няколко дни обиколих различни райони на страната – бях в Смолян, Хасково, Свиленград, Любимец, Харманли, Симеоновград, в селата и почти навсякъде гражданите одобряват моята позиция. Аз не мога да се ангажирам с подпис под такава конституция, която не гарантира гражданските права на сънародниците ми и техния нормален жизнен стандарт.
Елка Константинова, народен представител от 23-и многомандатен избирателен район: – Поздравявам своите избиратели от Стара Загора от името на гладуващите депутати. Ние няма да прекратим своята стачка, докато не се отмени нелепата наредба на ВНС за повторна клетва. Второто ни искане е за референдум, за да реши целият народ съдбата на конституцията. Разбира се, от всичко най-важно е да има избори на 29 септември.


image0 (9K)