Великобритания щяла да започне да напуска Европейския съюз до 6 месеца

Великобритания ще уведоми официално Европейския съюз до края на март 2017 година, че иска да го напусне. Това съобщи пред Би Би Си (BBC) британският премиер Тереза Мей. Когато Лондон обяви официално, че излиза от Евросъюза, започва да тече двугодишен срок, в който това трябва да стане. През това време трябвало да приключат преговорите за условията, при които страната ще се раздели с партньорите си.

Водещи държави в Европейския съюз и представители на Европейската комисия вече заявиха, че ще преговарят с Обединеното кралство за отношенията с него, едва когато то напусне.

Пред изданието „Сънди таймс“ Мей заяви, че ще бъде отменен Законът за европейските общности (European Communities Act) от 1972 година. Така ще бъде прекратено върховенството на европейското законодателство над британското. Това щяло да отбележи „първата фаза от превръщането на Великобритания отново в суверенна и независима държава“. „Ще върна властта и авторитета на изборните институции в нашата страна“, отбелязва британският премиер.

Отмяната на Закона за европейските общности няма да стане веднага, а ще влезе в сила, когато страната напусне Европейския съюз.

На въпрос – дали предпочита контрола над имиграцията пред достъпа на британския бизнес до безмитна търговия със страните от Европейския съюз, Мей отговаря, че иска да бъде постигната „подходящата сделка“.


image0 (9K)