Великобритания подхвана руските олигарси

Заподозрените в корупция руски олигарси вече ще трябва да доказват произхода на парите си в рамките на водената от Великобритания борба с организираната престъпност, заяви британският държавен министър за сигурността и икономическата престъпност Бен Уолъс, цитиран от „Франс прес“ и БТА.

[ad id=“263680″]

За целта властите ще използват нова процедура, която влезе в сила тази седмица и позволява изземване на съмнителни авоари и държането им докато бъде обяснен произходът им, каза Уолъс за в. „Таймс“.
Той изрази волята си „цялата мощ на правителството“ да се стовари върху корумпираните политици и международните престъпници, които използват Великобритания като убежище.

„Като стигнем до вас, ще дойдем да вземем имуществото ви и ще ви усложним живота“, увери той.

Според властите около 90 милиарда лири (102 милиарда евро) незаконни средства се изпират всяка година във Великобритания.

[ad id=“218001″]

По повод Русия Уолъс подчерта, че разследването „Пералня“, извършено през септември по Проекта за сигнализиране на организирана престъпност и корупция и десетина европейски вестника е разкрило, че множество фиктивни фирми, много от които са регистрирани във Великобритания, са използвани за пране на руски пари през западни банки.

[ad id=“218548″]

„От разследването узнахме, че със сигурност е имало връзки с руската държава. Знаем какво правят и повече няма да стоим безучастни. Ще се захванем с тези знакови лица, без значение дали са известни на местно или международно ниво“, увери Уолъс.

 


image0 (9K)