Великобритания отхлабва мерките срещу К-19

Британското правителство обяви, че поради спад на броя на случаите на заразяване, от сряда отменя ограничителни мерки, въведени в няколко района в северната част на Англия, предаде БНР.

„Това означава, че от следващата седмица над един милион души ще могат да видят отново близки и приятели, които не са част от тяхното домакинство, като спазват мерките за социална дистанция, за пръв път от обявяването на ограниченията на 30 юли“, се посочва в изявление на правителството.

В засегнатите от ограниченията части от района на Манчестър, Западен Йоркшир и Ланкашър ще могат да отворят отново врати и зали за боулинг, казина и закрити детски площадки. В останалата част на Англия тези заведения работят от 15 август. Ограничения на срещите между лица от различни домакинства все още са в сила в централната част на Манчестър, в Олдъм, Пендъл и Блекбърн, както и в Лестър. Великобритания е страната с най-голям брой жертви на коронавируса в Европа, с близо 41 500 смъртни случая при 330 000 потвърдени случая на заразяване.

Унгария обаче заяви, че отново ще затвори границите си от 1 септември заради нови коронавирусни страхове. “От 1 септември чуждестранни граждани няма да могат да влизат на територията на Унгария. Унгарските граждани, които се връщат от чужбина, трябва да бъдат под карантина в продължение на 14 дни или да трябва да представят два отрицателни теста”, каза говорителят на премиера Виктор Орбан, Гергели Гуляш.

От днес българските граждани, пристигащи в Дания, няма да бъдат подлагани на 14-дневна карантина. Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от „оранжев“ на „жълт“ след преоценка на ситуацията с Covid-19 в чужбина, съобщи Единният информационен портал. Датските власти обаче си запазват правото в случай на проявени симптоми, да не допуснат граждани в страната – независимо от къде идват и имат ли необходимите документи за влизане.

Нидерландските градове Амстердам и Ротердам обявиха днес, че отменят задължителното носене на маски на оживени обществени места – мярка, наложена за ограничаване на разпространението на коронавируса. От понеделник жителите на тези градове няма да са длъжни да носят маски, когато се намират на търговските улици, пазарите или в кварталите на червените фенери.

Задължителното носене на маски беше въведено в началото на август, тъй като броят на заразените растеше, а социалната дистанцията от 1,5 м не можеше да се спазва заради големия брой посетители и туристи, които се събираха на обществени места. Властите очакват ситуацията да се успокои със застудяването на времето и края на ваканционния период. Носенето на маски в цяла Нидерландия е задължително само в обществения транспорт и на фериботите.

Канадското правителство удължи до 30 септември забраната за влизането в страната на чуждестранни граждани заради коронавирусната пандемия, заяви министърът на обществената безопасност Уилям Блеър. За пръв път забраната бе въведена на 16 март и действаше до 1 юли. След това тя няколко пъти би удължавана. Мярката не засяга шофьорите на товарни превози, медиците и някои категории граждани.

Канада регистрира 127 000 заразени, 9100 смъртни случа и 112 000 оздравели. Тестове са извършени с над 5,3 милиона души.

Германски регионален съд разреши протестите днес в столицата Берлин срещу мерките за ограничаване разпространението на новия коронавирус. Полицията в Берлин поиска подкрепления от други части на Германия, за да се справи с планираните през уикенда протести на противници на налаганите заради коронавируса ограничения. Властите в Берлин забраниха протестите по-рано през седмицата, изтъквайки демонстрациите преди няколко седмици, при които участниците не спазваха правилата за социална дистанция и носене на маски. Регионален административен съд обаче постанови, че демонстрациите могат да се проведат.

Съдът нареди организаторите да осигурят социална дистанция, но не наложи изискване за носене на маска от участниците. Протест срещу носенето на маски и ваксинирането ще се състои следобяд и в швейцарския град Цюрих.

 


image0 (9K)