Великобритания няма план за излизане от Европейския съюз

Правителството на Великобритания няма ясна стратегия за излизане на страната от Европейския съюз, както и за провеждане на преговорите. Големи различия съществуват между членовете на кабинета и до шест месеца едва ли ще бъде постигната единна позиция.

Това се казва в паметна записка, която е „изтекла“ в британските медии. Тя е изготвена за британското правителство от консултант.

В записката се посочва, че кабинетът в Лондон работи по 500 проекта, свързани с Brexit. Британското правителство обаче се нуждаело от около 30 000 души допълнителен персонал. Между министрите в правителството на британския премиер Тереза Мей имало големи различия по отношение на напускането на Европейския съюз. От кабинета на Мей отричат да познават твърденията в паметната записка.

По-рано тя заяви, че целта на правителството й е да преведе страната през Brexit и да върне на Великобритания суверенните й законодателни и изпълнителни правомощия. Министър-председателят на Великобритания е категорична, че иска британски фирми да продължат да работят и търгуват на общия европейски пазар. Очаква се дългите преговори да започнат в края на март. Все още не е ясно към какъв тип сделка се стреми правителството на Тереза Мей.


image0 (9K)