Велизар Енчев: Сърбите продължават да играят двойната игра от времето на Тито

Сърбия продължава да играе двойната геополитическа игра от времето на Тито, като си партнира и със Запада, и с Русия. Това заяви в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР политикът и журналист Велизар Енчев, който коментира вчерашната визита на руският президент Владимир Путин в Белград.

Не бих нарекъл Сърбия твърд съюзник на Русия на Балканите. Предвид официално заявеното намерение на Сърбия да стане член на Европейския съюз. Тя играе старата двойна игра от времето на Йосип Броз Тито. В много отношения тя е прагматична и полезна – за този, който я играе. Тя беше следната – приемане на западни инвестиции и същевременно много сериозно суровинно и икономическо обвързване със СССР„, смята Енчев.

Успяваха да смучат и от вимето на Запада, и от това на Русия„, допълни националистът.

Велизар Енчев смята, че Путин е отишъл в Белград, за да подкрепи сръбския си колега Александър Вучич, който има вътрешнополитически му проблеми. От седмици срещу неговото управление се провеждат големи протести в Белград и други сръбски гладове.

Наред с това руският президент затвърди икономическото присъствие на страната си в Сърбия„, допълни Енчев. Той изтъкна факта, че цялата газопреносна мрежа на западната ни съседка ще се управлява от руската „Газпромнефт“.

Заявките, че разклонението на газопровода „Турски поток“ в крайна сметка ще мине през Сърбия обаче не означават нищо, преди България да получи позволение за тръбата от Европейската комисия„, каза още Велизар Енчев.

Трябва да се признае на сърбите, че поставят на първо място националната чест, а на второ място прагматизма„, каза още журналистът. Той обаче изтъкна, че именно това обаче е довело до разпадането на бивша Югославия. Велизар Енчев смята, че в крайна сметка босненската Република Сръбска ще се обедини със Сърбия, а Косово ще стане част от Албания.

Относно посещението на Путин, Енчев обобщи: „Посещението е в пропаганден план много успешно. В икономически план също – ще има инвестиции от 1 милиард и 400 милиона долара в сръбската газопреносна мрежа, около 300 млн. долара в сръбската железница. Като се включат и китайските инвестиции – в пътната инфраструктура ще бъдат инвестирани 2 милиарда долара„.


image0 (9K)