Вежди Рашидов: До произнасянето на съда колекцията на Божков трябва да остане запечатана там, където е

„Прокуратурата има достатъчно власт и лостове и може да се възползва от експертното мнение на познавачи на изкуството, за да не се създава излишен шум в публичната среда, който не би помогнал на сериозната част от работата на държавните органи.“ Това е заявил бившият министър на културата Вежди Рашидов пред Епицентър.бг.

„Правилният подход на българската прокуратура ми дава уверeност, че колекцията Божков няма да бъде увредена. Моето безпокойство в края на миналата седмица дойде от тиражираните в медиите думи на проф. Веселина Инкова за опит за изнасяне на произведения в чували и кашони, което би било пагубно и опасно. Не бива в публичното пространство да се създава впечатление, че арестуваме артефакти, които сами по себе си не са извършители на каквото и да е престъпление“, смята Рашидов.

По думите му културната институция може и е длъжна да съблюдава реда и начина на опазване на културното наследство, защото чиновниците в администрацията и тяхното активно намесване в експертната част може да доведе до самодейни решения.

„Нека се позовем на мнението на такива експерти и специалисти като проф. Аксиния Джурова, проф.Валерия Фол, проф. Иван Маразов, доц. д-р Людмил Вагалински и много други учени към БАН и други институти в тази област“, казва още бившият министър на културата.

„Моето мнение на гражданин, творец и автор, който десетилетия се занимава с изкуство, е това: да се вслушаме в професионалното мнение на големите ни специалисти. Споделям експертното мнение на видния ни траколог проф. Иван Маразов, че изнасянето на антиките от тази среда може да нанесе непоправими вреди на експонатите, затова смятам, че произведенията трябва да останат там, където се намират в момента и да бъдат съхранени и запечатани под контрола на прокуратурата и МВР до произнасянето на съда и едва след това да бъдат изпратени там, където съдът постанови. А моето лично мнение е, че сега скъпото опаковане, транспортиране и разтоварване може да се избегне. Разбира се, това трябва да стане с акт на прокуратурата“, коментира Вежди Рашидов.

„Произведения, които са регистрирани по законовия ред, са легитимни и дават възможност на държавата да има пълен контрол над тази дейност“, допълва още той.


image0 (9K)