Вежди Рашидов в Скопие: „Нека да се обединим около това, което ни свързва и около паметта на загиналите“

Министърът на културата, Вежди Рашидов, се срещна с Елизабета Канческа, министър на културата на Република Македония. Двамата министри са обсъдили възходящото развитие на културните връзки между двете държави и успешното изпълнение на Програмата за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата им за периода 2015-2017 г.

Елизабета Канческа е поздравила Вежди Рашидов за решението Българският културно-информационен център в Скопие да бъде преместен в много по-добри условия, в нова сграда в центъра на града.
Там нашият център ще разполага с нови зали и кабинети на площ между 250-300 кв. м. Двамата министри са се обединили около идеята на Вежди Рашидов новите зали да бъдат открити в началото на 2017 г. с обща изложба на млади художници от България и Република Македония.

Рашидов е предложил на македонския си колега двете страни заедно да отбелязват битката на върха Каймакчалан с поставяне на паметник, подкрепен от двете държави.

„Искаме тази наша инициатива да бъде реализирана съгласно всички законови изисквания, защото тя е в името на увековечаване на паметта за загиналите войници на връх Каймакчалан през Първата световна война. Такъв паметник ще бъде ясен израз на достойнството на двете държави, без да се накърнят нечии чувства. Нека се обединим около това, което ни свързва и около паметта на загиналите”, е посочил още Вежди Рашидов.

Двамата министри са се обявили и за съвместно преодоляване на ситуацията, настъпила след разрушаването на българската паметна плоча на Каймакчалан. Те са изразили категорично становище, че двете държави трябва да се обединят около това, което ги свързва, около общия интерес и европейските ценности, характерни за 21 век.

По време на разговора министър Рашидов е поставил пред своята колежка и въпроса за възстановяване на паметника на полковник Константин Каварналиев.

Вежди Рашидов и Елизабета Канческа са сигурни, че възходящите междукултурни отношения между двете страни могат само да спомогнат на двете правителства при реализирането на идеята за издигане на паметник на връх Каймакчалан.


image0 (9K)