Вегетарианци или месоядни?

Какво се случва със здравето, ако се откажем от месото за месец?
Вегетарианци или месоядни?

Важен е балансът! Това е краткият отговор на един от най-добрите специалисти по хранене в Китай – професор Женг Джи. Професорът е доживял достойните 110 години, използвайки познанията в областта на биохимията и храненето.

[ad id=“225664″]

Ето как отговаря китайският професор Женг Джи:
Ако от време на време се храним като вегетарианци-ето как ще се отрази на здравето ни:
1. Намалява риска от рак

Обработеното месо е канцерогенно. Не бива да се консумира пушено, печено, веяно и под формата на салами месо. Използването на пушени меса, колбаси и бургери увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. Тези продукти, разбира се, са вкусни. Но какво ще се случи, когато попаднат в тялото?
Затлъстяването е пряко свързано с консумацията на преработени месни продукти, особено свинско месо, колбаси и различни пушени деликатеси. Опитайте се да намалите количеството на вредно месо до минимум, или се откажете от него завинаги.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечните болести са едни от най-честите причини за смъртност в света. Преминаване към растителна диета е не само отлична профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система, но също така може да обърне и развитието им.
Професор Женг Джи съветва да се консумира варено, печено във фурна или задушено месо с гарнитура от сурови зеленчуци – най-добре един вид зеленчук. Това трябва да е единствения начин, по който да се хапва месо – да не се обременява с излишни сосове и обработки. Както и да не се смесва с неподходящи храни.

3. Запазване на стройна фигура- Всеки човек го иска, но не всеки го постига!

4. Спаси планетата!

Според ООН, месната индустрия консумира около 70% от всичката прясна вода на планетата. Количеството на парниковите газове от селското стопанство са доста големи. С намаляване консумацията на месо човечеството може значително да повлияе на ситуацията в климата. Това ще се отрази и на потреблението на различни природни ресурси.
Мнението на китайският специалист по хранене професор Женг Джи е близко до разпространеното напоследък схващане, че към животните трябва да се отнасяме с уважение, дори и когато ги използваме за храна. Приживе ученият е изказвал своето мнение за нехуманното отношение към животните в китайските ферми.

5. Повече енергия!

Когато се откажем, макар и временно, от консумацията на месо, ние ще спим по-малко, но за сметка на това сънят ни ще стане по-качествен.
Много вегетарианци твърдят, че се нуждаят от по-малко сън, и се събуждат освежени и пълни с енергия. Китайският учен напомня, че растителните храни се усвояват много по-лесно, което премахва тежкото и ненужно натоварване на храносмилателните органи.

6. Ще развиете кулинарните си способности!

За да се разнообрази менюто е нужно да се приготвят постни храни. Това може и да е полезно за промяна на мирогледа – в крайна сметка ние не сме само и изключително месоядни!

[ad id=“263680″]

Китайският професор казва за месото, че колкото по-просто е приготвено, толкова по-вкусно е то. Освен това, от безмесния режим има само ползи. Нищо прекалено не е полезно. Малко като количество, често като прием – това е максимата, към която трябва да се придържате, казва професор Женг Джи.

Източник: lekuva.net


image0 (9K)