Вашингтон се готви за президентската клетва на Доналд Тръмп

Във федералната столица Вашингтон с пълна сила върви подготовката за утрешния ден, когато на тържествена церемония Доналд Тръмп ще положи клетва като държавен глава на САЩ.

По протежение на централния булевард „Пенсилвания авеню” ще се стекат стотици хиляди зрители. За да бъде гарантирана сигурността, покрай тротоарите е поставена висока решетъчна ограда. Пред мемориала на Ейбрахам Линкълн подготвят терена за митинг, на който Тръмп ще бъде приветстван от симпатизанти.

rsz_kapitolia

Сцената в подножието на Капитолийския хълм, където ще са основните събития, е почти готова. Пред нея са подредени хиляди столове за зрители.

Избраните за президент Тръмп и за вицепрезидент Пенс ще положат клетва на Капитолия. Първи ще се закълне Майкъл Пенс. След това председателят на Върховния съд ще покани новия президент да положи клетва. В член втори от Конституцията на САЩ е написан текстът на президентската клетва. По традиция, след официалния текст, държавният глава произнася и думите „И нека Бог ми помага”.

Следва друг задължителен елемент от церемонията – речта на президента, в която той излага приоритетите в политиката си. Известно е, че Тръмп лично работи върху речта си и се старае да е конкретна и кратка. Церемонията приключва с изпълнение на химна на САЩ The Star-Spangled Banner („Флаг, обсипан със звезди”). Честта да го изпее се падна на 16-годишното сопрано Джеки Иванко.


image0 (9K)