ВАС: Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

Съдът оставя в сила решението на Административния съд във Враца

[ad id=“263680″]

Състав на Върховния административен съд прекрати окончателно правомощията на кмета на село Галиче Ценко Чоков, предаде Дарик. Съдът оставя в сила решението на Административния съд във Враца, с което са прекратени предварително правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче.

Съдът споделя извода на решаващия съд, че за периода след 24 ноември 2016 г. кметът на населеното място е отсъствал неоснователно от работа, тъй като няма данни за този период той да бил в законно разрешен отпуск. Съгласно разпоредбата на чл.38, ал.7 от ЗМСМА кметовете на общини, райони и кметства имат всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с тяхното правно положение.

[ad id=“218001″]

С оглед изричното законово изключване, правилна е преценката на решаващия съд, че за кмет на кметство не е налице законно гарантирано право на ползване на неплатен отпуск. За разликата от платения отпуск, който е конституционно гарантирано субективно право на работещия, неплатеният отпуск е дадена от закона възможност за работника, която той може да реализира само по волята на работодателя.

[ad id=“218548″]

Именно на работодателя е предоставена възможност да прецени дали и кога да разреши ползване на платен отпуск. Законното ползване на неплатен отпуск не може да стане с едностранно уведомление на работника, а е необходимо и изрично изявление на работодателя, каквото в случая липсва, поради факта, че трудовото правоотношение с кмета на кметство възниква след пряк избор от населението, а не по изявление на орган по назначението.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.


image0 (9K)