ВАС реши: Референдумът на Слави не е задължителен

Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно, че референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, не е задължителен.
Решението не подлежи на обжалване или протест.
Петчленния състав потвърждава решението на тричленния състав, с което към преброените от ЦИК гласове бяха добавени 500, но броят не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да бъде референдумът задължителен обаче, са нужни още над 11 500 гласа.

Съдът постанови, че връща преписката за ново произнасяне от комисията при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на закона.

СлавиТрифонов наскоро протестира няколко дни пред парламента в искане народните представители да приемат въпросите от референдума. Депутатите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Изборния кодекс, с които да се въведе „пълен мажоритарен вот в два тура“, като страната бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района и тогава Трифонов прекрати протеста си.

Закона за държавния бюджет за 2017 г., за партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори беше предложена също от ГЕРБ.

Източник: dir.bg


image0 (9K)