ВАС образува дела срещу задължителните маски, КПП-тата и забраната за посещение на паркове и градини

Върховният административен съд образува 5 дела по редовни жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с обявеното в страната извънредно положение. Делата ще бъдат насрочени за разглеждане в отрити съдебни заседания след обнародване на обявления за оспорванията в „Държавен вестник”. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

ВАС образува дело срещу части от заповеди на министъра на здравеопазването, свързани с налагането на 14-дневна карантина на пристигащи граждани в България, посещението и събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места, за водачите на тежкотоварни автомобили, преминаващи транзитно през територията на страната.

Сред заповедите, срещу които ВАС образува дело, са тези, свързани със забраната за посещение на паркове и градинки, интервалите за пазаруване в магазини и аптеки, организираните КПП-та на областните центрове и извършването на проверка за целта на пътуването, както и задължителното носене на предпазна маска.

С определение от 15 април т.г. по административно дело № 3300/2020 съдът е отхвърлил искането за спиране на изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, касаеща поставянето под задължителна 14-дневна карантина на завърнали се от чужбина български граждани.

С определение по същото дело от 16 април т.г. съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок от съобщаването да представи в деловодството на ВАС документ за внесена по сметка на „Държавен вестник“ такса за обнародване на обявления за оспорванията по реда на чл. 181, ал. 1 от АПК в размер на 20 лева за всеки оспорен общ административен акт.
При неизпълнение на указанията в срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

След отстраняване на нередовностите, оспорванията ще бъдат публикувани чрез обявления в „Държавен вестник”, като се посочи номера на образуваното дело, датата, часът и номера на залата, в която ще се проведе откритото съдебно заседание.


image0 (9K)