Васил Иванов: Нова ТВ ни забрани да разследваме кметове. Дарина Сарелска живее с брата на депутат от ГЕРБ

Разследващият журналист Васил Иванов вкара в тежък скандал Нова телевизия, след като пусна записи на най-близките си колеги като доказателство, че му е налагана системна цензура и са спирани негови разследвания от голям обществен интерес. В случая се намеси и бТВ, която пък снощи спря излъчването на „Шоуто на Слави“ с интервюто с Васил Иванов. Целият скандал се разгоря на фона на преговорите за продажба на самата „Нова телевизия“.

В сряда Васил Иванов говори пред медиите на специална пресконференция, организирана от Слави Трифонов и неговия екип. Трифонов разказа, че цялата инициатива е на разследващия журналист, който дошъл при него с молба да му даде думата в предаването. Разговорът с шоумена се състоял няколко дни преди Васил Иванов да подаде молбата си за напускане на Нова телевизия.

След пресконференцията на отправените обвинения отговориха ръководството на Нова тв и пряката ръководителка на Иванов – директорката на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска. Телевизията обясни, че подкрепя свободата на словото, но когато тази свобода е съобразена със закона и моралните норми. Сарелска пък обвини Иванов в лъжа, изказа съмнения в „моралния му интегритет“ и обясни, че между двамата е имало фундаментални професионални различия. По-специално за това как се правят разследвания – аз наричам разследванията „процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки“, а той често обичаше да ги нарича „ушиване“. Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, „ушит“, каза тя.

https://youtu.be/E5vRdlotmuw

Твърденията на Иванов

Васил Иванов твърди, че цензурата върху него започнала преди около година. Той вече не можел да върши нормално работата си и чувствал, че предава хората, които му сигнализират за нередности във властта. Само през тази пролет са му спрени „четири или пет материала“, а основният отговорник за това била неговата пряка шефка Дарина Сарелска.

„През октомври 2015 година ГЕРБ спечелиха почти навсякъде кметските места. Изненадващо два-три месеца по-късно Дарина Сарелска ме извика на оперативка, на нея присъстваха още Марин Николов и координаторът на предаването Дарин Събев. Тя ни каза, че повече няма да се занимаваме с кметове и да снимаме обществените им поръчки. Причината е, че не трябва да снимаме само една партия“, разказа Иванов. Той й отговорил, че „крадците са си крадци“ и че не вижда проблем, че са само от ГЕРБ.

За да докаже твърденията си, Васил Иванов пусна записи на свои телефонни разговори с колеги от екипа. Публично те не го защитиха при напускането на телевизията. В записа Марин Николов признава, че на разследващите журналисти не им позволяват да се занимават с кметове.

Чува се как Васил Иванов го пита: „Ти чу ли, че не може да снимаме кметове?“ Марин Николов му отговаря: „Чух го, бе, как, чух го. Не може да се кара така“ и после допълва, че това „не го кефи“.

Васил Иванов пусна и запис с координатора на разследващия екип на Нова телевизия Антон Събев, който също потвърждава за забраната. Събев допълва: „Ти ако не снимаш обществени поръчки, няма какво да снимаш“.

Разследващият журналист разказа за разследването за кмета на Неделино Стоян Беширов, който бе обвинен за обществена поръчка за ремонт на детска градина за 1.5 милиона лева. Разследването започна точно след репортаж на Васил Иванов. След този репортаж журналистът и шефката на Нова телевизия Силвия Зурлева са извикани на разпит в ДАНС. Там присъства и прокурорката, която разкрива пред двамата, че в екипа на Нова телевизия има „къртица“. Васил Иванов разказа, че на бял лист прокурорката написала името на Дарина Сарелска. „Къртицата“ издавала на Беширов в аванс какво смятат да правят журналистите.

Журналистът доказа думите си със запис на разговор със Силвия Зурлева. Той я пита дали помни, че в ДАНС са им казали, че къртицата е Дарина Сарелска, а Зурлева отговаря: „Да, да…“ Васил Иванов я моли да предаде на изпълнителния директор на Нова телевизия Дидие Щосел за това, а Зурлева му отвръща, че ще го направи, но това нищо няма да промени. Предаването на Васил Иванов за Неделино бе излъчено от Нова телевизия многократно. Иванов казва, че работата им е била много затруднена, а кметът „сякаш знаел в аванс“ какво смятат да направят журналистите.

По време на пресконференцията Васил Иванов съобщи, че Дарина Сарелска е женена за брата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов, като и тримата са от Златоград. От думите на разследващия журналист излезе, че именно Недялко Славов е „топлата връзка“ между ГЕРБ и Нова телевизия. Сега Недялко Славов ще е за трети път депутат от ГЕРБ. Той пропусна само 42-ото Народно събрание, когато на власт бяха БСП и ДПС, а премиер бе Пламен Орешарски.

Васил Иванов показа, че по време на кабинета „Орешарски“ Недялко Славов е направил фирма „Арнед пойнт“, която само месец след създаването си получава поръчка за 57 000 лева от община Златоград. Кмет на общината е Мирослав Янчев от ГЕРБ, който е кум на Недялко Славов, а съпругата на кмета е счетоводител на фирмата, на която е дадена поръчката. Въпросната поръчка е за оценка на политиките на община Златоград.

По думите на Иванов, едва ли Бойко Борисов е информиран за действията на Славов. Журналистът дори допълни, че той самият бил гласувал за ГЕРБ.

Васил Иванов разказа и за две други спрени негови разследвания. Едното е за съдия, който решил да излезе с лице и да разкаже как неговата шефка му е пренаписвала решенията. Другият случай му бил възложен от самата Дарина Сарелска – рекламодатели на Нова телевизия й се оплакали, че са възмутени от начина, по който община провела конкурс за 4 милиона. Спечелили го две фирми – едната регистрирана на 70-годишен дядо две седмици преди поръчката.

По-нататък Иванов разказа, че се срещнали с кмета, а след това записали и неформалния разговор с него. Кметът им обяснил, че ако пуснат репортажа, Бойко Борисов щял да ги изгони от телевизията. Репортажът така и не видял бял свят.

„Това не е Нова телевизия, която аз обичах, която ме създаде и за която съм жертвал здравето и живота. Това е една телевизия на едни хора, които незнайно защо изчезнаха от бТВ. Не ми е малка заплатата, можех да си стоя, да си почивам, но аз не съм такъв…“, каза Васил Иванов.

В отговор на въпрос защо точно сега е решил да говори, той обясни, че в продължение на една година се е борил, вдигал е скандали, но безуспешно.

Сарелска: Васил лъже, аз отстоявам стандарти, а той „ушива“ хора

655-402-darina-sarelska

Директорът на дирекция „Новини и актуални предавания“ на Нова тв Дарина Сарелска отрече обвиненията на Иванов за цензура, както и да е разговаряла някога с обекти на негови разследвания, включително с кмета на Неделино. Пред телевизия Би Ай Ти Сарелска каза, че е имал професионални спорове с Васил Иванов не дали, а как да се направи едно разследване.

„Никога в живота си не съм се чувала с кмета на Неделино, Васил излъга и че вече не работи в Нова телевизия – истината е, че той е в предизвестие; излъга и че съм женена – което не променя факта, че имам роднински, близки отношения с човека, когото той посочи и които никога не са били експлоатирани професионално като възможност за злоупотреба нито от мен, нито от него“, каза Сарелска.

Тя посочи, че с Иванов винаги са имали „изконни професионални различия за това как се правят разследвания“. По думите й тя е отстоявала определени професионални стандарти как да се осъществи разследването, кои гледни точки да бъдат потърсени и т.н., докато Иванов идвал и й съобщавал, че е „ушил“ определен човек.

„Професионалните ни различия с Васил за методите на работа са ясни – аз наричам разследванията „процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки“, а той често обичаше да ги нарича „ушиване“. Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, „ушит“, каза тя.

Сарелска допълни, че е „имала съмнения в моралния интегритет на колегата си“. Като своя грешка тя отчита, че не е развенчала мита за Иванов, изобличавайки истинската му същност, като обяснява това с уважението към неговата биография и качествата му на журналист. Сарелска е смятала, че те могат да работят заедно, ако се следват професионалните стандарти.

Тя заяви, че в казаното от Иванов има една единствена истина и тя е, че има девер, който е настоящ депутат от ГЕРБ, но посочи, че никога не е работила по теми, свързани с неговото битие като политик. „Никога не са ми представяни предложения за разследвания, пряко свързани с него.“, увери тя.

„Васил има кум, който той нарича брат и който е бивш главен секретар на МВР и той е работил по теми, свързани с него. Ето това са професионалните разлики между мен и Васил“, каза Сарелска.

Нова: Подкрепяме свободата на словото, когато е съобразена със закона и моралните норми

„Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура – в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души“, се казва в разпространено след пресконференцията на Васил Иванов становище на Нова Броудкастинг Груп.

„Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си“, се посочва по-нататък в становището, цитирано от БГНЕС.

„За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно – над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики“, се казва в изявлението на Нова Броудкастинг Груп.

Слави Трифонов ще продължи да изпълнява договора си с бТВ

Слави Трифонов на свой ред говори за това, че ще продължи да изпълнява договора си с бТВ, въпреки че са му спрели вече две предавания. Той припомни, че не е служител на телевизията, а неин партньор и има право да говори каквото си иска извън ефир. Трифонов отхвърли обвиненията на бТВ, че е дал думата само на Васил Иванов, но не и на Нова телевизия и поради това се е наложило спирането на предаването му.

Шоуменът каза, че може да дава думата на който си иска, и подкрепи тезата си с пример – как предаването на ББС „Панорама“ също не било дало думата на Иван Славков-Батето, когато го засне със скрита камера и предизвика изгонването му от Международния олимпийски комитет.

Всъщност, примерът на Трифонов е некоректен – ББС даде думата на Славков, а и на лобиста Горан Такач. Двамата обясниха, че са играели пред скритата камера в опит да разобличат корупцията в МОК и позицията им бе отразена.

Снощи „Шоуто на Слави” бе спряно за втори път. В началото на предаването, както в края на март, бе пуснат скрол, който гласеше, че епизодът няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание.

По-късно от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. „bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“, се посочва в него.

Минути след като в обичайния час не стартира предаването от деня, до медиите бе разпространено и писмо на Слави Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. „В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на бТВ да не интервюирам Васил Иванов“, пише Трифонов. И допълва, че не се е съобразил с искането. „Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко“, се допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от бТВ, в което те искат да махне интервюто. „Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно“, обяснява Трифонов.

Директорът на дирекция „Новини и актуални предавания“ на Нова тв Дарина Сарелска отрече обвиненията на Иванов за цензура, както и да е разговаряла някога с обекти на негови разследвания, включително с кмета на Неделино. Пред телевизия Би Ай Ти Сарелска каза, че е имал професионални спорове с Васил Иванов не дали, а как да се направи едно разследване.

„Никога в живота си не съм се чувала с кмета на Неделино, Васил излъга и че вече не работи в Нова телевизия – истината е, че той е в предизвестие; излъга и че съм женена – което не променя факта, че имам роднински, близки отношения с човека, когото той посочи и които никога не са били експлоатирани професионално като възможност за злоупотреба нито от мен, нито от него“, каза Сарелска.

Тя посочи, че с Иванов винаги са имали „изконни професионални различия за това как се правят разследвания“. По думите й тя е отстоявала определени професионални стандарти как да се осъществи разследването, кои гледни точки да бъдат потърсени и т.н., докато Иванов идвал и й съобщавал, че е „ушил“ определен човек.

„Професионалните ни различия с Васил за методите на работа са ясни – аз наричам разследванията „процес на събиране на факти, обработване на данни, събиране на гледни точки“, а той често обичаше да ги нарича „ушиване“. Той идваше, за да ми каже, че има готов човек, „ушит“, каза тя.

Сарелска допълни, че е „имала съмнения в моралния интегритет на колегата си“. Като своя грешка тя отчита, че не е развенчала мита за Иванов, изобличавайки истинската му същност, като обяснява това с уважението към неговата биография и качествата му на журналист. Сарелска е смятала, че те могат да работят заедно, ако се следват професионалните стандарти.

Тя заяви, че в казаното от Иванов има една единствена истина и тя е, че има девер, който е настоящ депутат от ГЕРБ, но посочи, че никога не е работила по теми, свързани с неговото битие като политик. „Никога не са ми представяни предложения за разследвания, пряко свързани с него.“, увери тя.

„Васил има кум, който той нарича брат и който е бивш главен секретар на МВР и той е работил по теми, свързани с него. Ето това са професионалните разлики между мен и Васил“, каза Сарелска.

 


image0 (9K)