Васил Василев: Турция се подготвя за реализирането на кипърски сценарий в България

Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“, в интервю за предаването “Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Участието на посланик Гьокче в предизборен клип на конкретна партия , призивът на турски министър за гласуване за същата партия е определена намеса във вътрешните работи. Въпросът е защо сега го прави Турция?

Васил Василев: Белезите, признаците за такава арогантна намеса на Турция във вътрешните ни работи са много повече. Въобще трябва да забележим, че наглостта на Турция нараства напоследък лавинообразно. И тази държава с неизброимите си затворници, с войната си с кюрдите, с позора от Баташкото клане, арменския геноцид, ужаса на тракийските българи и т.н., тя ще ни дава уроци как да се държим с малцинствата? На нас, които днес отбелязваме спасението на българските евреи. Така че това, което се развихря в последните дни, може да ни води само до един извод: Турция се подготвя активно за враждебни действия срещу България. А това, че там все по-често се говори за заграбване на части от България, чертаят се разни карти, настройва се турската агентура, това са сигурни знаци, че подготовката за такива действия са в ход. Тази наглост не е случайна, тя е планирана и дългосрочна.

Водещ: В какво ще се изразят враждебните действия на Турция спрямо България?

Васил Василев: Пак казвам, обстоятелството, че в Турция все по-често се появяват карти, на които половин България се включва в турска територия, означава именно това нещо. Турция се подготвя за реализирането на кипърски сценарий в България. Това би трябвало да ни отвори очите и би трябвало да си дадем сметка, че десетилетията слугинска и предателска политика на нашите управници ни доведоха отново пред прага на 14-и век. И на Желев, и на Стоянов, преди всичко на Плевнелиев, на Първанов, и на Костов, особено на Симеон, специално на Станишев с целувките му с Местан, на Борисов с неговия приятел Ердоган. Тези хора си затваряха очите пред предупрежденията, пред ислямизирането на Родопите, пред мащабното проникване на турската агентура. Те признаха прецедента, въз основа на който се подготвят да ни разкъсат, Косово. Те благословиха продажбата на българска земя на турците, те превърнаха държавата ни в разграден двор. И  нито един от тях  сега не е казал нищо. Чули ли сте Станишев, който отива да говори за правата на негови приятели в Турция, да говори за турската агресивност спрямо България, или пък Борисов да се е обадил на своя приятел Ердоган? Не, няма нищо такова.

Водещ: Свързана ли е тази политика, тази подготовка в Турция спрямо България и със сделката между Турция и ЕС, която зацикли, и за която все по-малко се говори на най-високо международно равнище, г-н Василев?

Васил Василев:  Вижте, нас отношенията между Турция и ЕС трябва да ни интересуват на втори план. Преди всичко са опасностите за нашата страна. Разбира се,  че е логично ние да се обърнем в един такъв напрегнат момент, да се обърнем към тези, които на книга са ни съюзници и приятели. Но струва ми се като ги познавам, и ако се съди по досегашните им действия, че това ще е губи време, или кауза пердута. Европейският съюз и НАТО са основната причина за това безпомощно състояние на държавата ни. И не си мислете, че те ще си мръднат пръста за нас. Даже ми се струва, че както през 1938 г. в Мюнхен се опитаха да омилостивят Хитлер, като му подариха Чехословакия, така че и сега ще се опитат да укротят Ердоган, като принесат България в жертва. Това може да е резултатът от преговорите между Турция и ЕС. А ние трябва да сме наясно с това, трябва да сме наясно с опасността и да търсим изхода за нашата държава и за нашия народ;

Водещ: Къде е този изход?

Васил Василев:  Вижте, винаги остава надеждата Русия, вечната надежда на българите. Но как ще реагира сега Русия, е трудно да се каже. Защото тя е в най-топли отношения с Турция.

Водещ:  Да, Ердоган в момента е в Москва, води разговори с Путин.

Васил Василев: Ще рискува ли тя геостратегическите си планове, за да ни избави от опасността? Съвсем  не е сигурно това нещо. Просто ние трябва по най-бързия начин да се приготвим, да се подготвим. Дипломацията като забави турската намеса и като привлечe към нашата кауза и съседните също застрашени страни – това са Гърция, Македония и Сърбия, а въоръжените сили и народът да се подготвят за много сериозни изпитания. Струва ми се, че днес за нас е повече от всякога валидна максимата на Платон – Ако искаш мир, готви се за война.

Водещ: Г-н Василев, с какво си обяснявате обаче, че това не се обсъжда на държавно равнище?

Васил Василев: То не може да не се обсъжда.

Водещ:  Не му се дава гласност.

Васил Василев: Но не му се дава гласност. За да не би да разгневят Турция. А това е губеща тактика. Ние трябва да сме наясно с опасността, да я погледнем очи в очи, за да може да се подготвим за нея. Аз съм убеден, в държавата на различни нива този въпрос се обсъжда, но дали мерките, които се вземат, са адекватни, в това не съм сигурен. Напоследък се забелязват известни опити за укрепване на армията, говори се за това, че армията има нужда от много, много повече подкрепа от тези трохи, което й даваме в момента, за да може да продължава да съществува. Армията трябва да получи много силен, солиден ресурс, материален ресурс, духовен ресурс, за да може да отговори на очакванията на държавата и на народа.

Водещ: Г-н Василев, за да осъществи един кипърски сценарий в България, на какво ще разчита Турция?

Васил Василев: Всички знаем, че тя разчита на петата си колона тук, така, както разчиташе в Кипър на същото нещо. Тоест налице са същите основания да очакваме подобно развитие на сценария. Турция не го отрича. Аз мисля, че ние сме наясно с експанзионистичните стремежи на Турция. Това, което за нас е най-обезпокояващо, е, че когато те се изразяват по този недвусмислен начин, от Европейския съюз и от НАТО няма нито една дума, забележете – една дума на протест, на някаква реакция срещу тези опити за териториални претенции към една държава членка на тези два съюза. Никой нищо не казва по този въпрос.

Водещ: Вероятно, господин Василев, и от българска страна никой не е поставял въпроса пред тези две структури, за да могат те да реагират.

Васил Василев: Това, че нашите са плашливи – да, това си го знаем. Но все пак, ако в рамките на един почтен съюз, в който страните имат добри и ясни намерения една към друга, се види, че някоя от участничките в този съюз е застрашена от външна сила, то би следвало останалите страни да изявят по някакъв начин своята позиция. Как не се намери нито една страна, която да каже на Турция, че нейните териториални стремежи и амбиции към България са недопустими. Не само това, нищо! От страна на Европейския съюз, от страна на Брюксел няма нищо. Тези хора са вгледани в пъпа си, мислят само за своите проблеми, а проблемите на нашата страна са абсолютно изоставени на нас. Проблемите на давещите се са проблеми на самите давещи се. Това е тяхната логика.

Водещ: Господин Василев, любопитното в тази конфигурация е, че Турция е член на НАТО, кандидат-член на Европейския съюз. Дали не се опитва чрез България да ги изнудва?

Васил Василев: Това може да е нейна тактика. Аз ви припомних случая с Мюнхен, който в никакъв случай не намали апетитите на Хитлер и Хитлер продължи, след като заграби Чехословакия. Западноевропейците не обичат да си вземат поуки от историята и много често са си патили от това. Ние не искаме да си патим за тяхна сметка. Нашите интереси са наши интереси и ние трябва да ги браним по всички възможни начини, така че суверенитетът и националната цялост на държавата ни да не бъдат по никакъв начин застрашени.

Водещ: Какво трябва да предприеме българското правителство и съответно българската дипломация, и как техните стъпки трябва да бъдат преведени към българския народ, за да може все пак и той да бъде подготвен? Защото мълчанието не носи подготовка.

Васил Василев: Първото нещо, което трябваше да бъде направено – най-безобидното, най-кроткото, най-спокойното – трябваше да бъде върната вече българската посланичка в Анкара в знак на това, че българското правителство приема за недопустими тези аспирации и амбиции, стремежи, които изразява Турция. Тя трябваше вече да е в София. Веднага след това трябваше да следват другите мерки. Както виждаме, нищо не е направено. Тя си стои там, турският посланик продължава да си стои тук и от Анкара продължават да валят абсолютно недопустими претенции и арогантност към нас. Ние не можем да си позволим да търпим като овце това нахалство, защото то няма да спре дотук, то ще продължава да се развихря. И обстоятелството, че до този момент не му е даден отпор, кара именно другата страна да чувства, че безнаказано може да продължава, докато задоволи изцяло и в пълна степен амбициите си.

Водещ: Може би българските власти се съобразяват и с факта, че от другата страна на границата има три милиона бежанци, три милиона мигранти?

Васил Василев: Когато въпросът за териториалната цялост и суверенитета на нашата държава е поставен под угроза, те не трябва да се съобразяват с нищо. Те трябваше отдавна да изградят бетонната стена, а изградиха една мрежичка по границата. Те трябваше отдавна да вземат мерки. Но няма смисъл да се връщаме назад. Ние трябва да видим нещата такива, каквито са. Все пак сме в състояние да отблъснем такива нашествия и трябва да се подготвим и да вземем незабавно мерки за това нещо. Другото е спокойният път към самоубийството.

Цоня СЪБЧЕВА


image0 (9K)