Васил Божков се закани на Борисов и Горанов с ключов свидетел

Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков се закани на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов със свидетел, „когото не могат да накарат да замълчи“.

„Страхът на управляващата хунта расте. Б.М.Б. и В.И.Г. използват предания си „инструмент“, за да се опитат да „заличат“ свидетелите на престъпленията им. Подхвърляне на фалшиви доказателства, вменяване на несъществуващи обвързаности и тормоз над невинни хора и семейства им са познатите им методи за натиск и всяване на страх.“, пише обвиненият от прокуратурата в 18 престъпления Божков.

„Не могат да заглушат фактите. Скоро ще покажа свидетел, когото не могат да накарат да замълчи. Краят на терора е близо“, добавя той.

Божков очевидно има предвид и петъчната акция на прокуратура, при която бяха арестувани двама от най-близките му хора, включително и адвокат и шеф на охраната. Още в петък той твърдеше, че се подхвърлят и фалшифицират доказателства. Два дни по-късно прокуратурата обяви, че при претърсванията са намерили снимки на прокурори, които се занимават с делата на Божков, както и на членове на техните семейства.

Божков не уточнява и за какво точно говори, когато споменава въпросния ключов свидетел. Той обаче на няколко пъти излезе с твърдения, че е давал пари на управляващите като такса „Спокойствие“. Бизнесменът показа извлечения от теглени от него милиони от личните му сметки, за които твърди, че са парите за въпросната такса. Той показа и комикса, а после и схема, която нарича“История на рекета“, в които се разказват известни факти за промените в законите за хазарта, които пряко облагодетелстват неговите фирми.

Дни по-късно се появи негов сигнал до прокуратурата, в който той твърди, че разполага с доказателства, че е давал на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов над 60 млн. лв. Веднага след като се появиха неговите твърдения, премиерът Бойко Борисов ги отрече, закле се, че не е получавал и стотинка от него и единственото, което е взел е една пура. Горанов също отрече и обяви, че е крайно време Божков да вади всичко, което има, за да се свършва с този панаир.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Само преди дни прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане.

Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както ипаметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и „Лудогорец“ Кирил Домусчиев.

Дни по-късно обяви, че някой се опитва да продаде негов ритон, който бил иззет от прокуратурата.

В интервю за бТВ той нарече управлението в България „хунта“, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

„Сега“

 


image0 (9K)