ВАР в Шампионската лига от пролетта

УЕФА потвърди, че въвежда системата за видеоповторения в помощ на съдиите (ВАР) в Шампионската лига още за елиминационната фаза на надпреварата този сезон. Това решение беше взето на днешното заседание на Изпълкома на Европейската централа в Дъблин.

ВАР ще се използва за първи път на осминафиналите на турнира през февруари следващата година.

Системата ще влезе в действие и за финала на Лига Европа този сезон.

Централата първоначално реши да не използва ВАР през този сезон, въпреки че реферите вече разчитат на новата технология в три от водещите първенства на Стария континент в Италия, Испания и Германия, а системата беше използвана и на Мондиал 2018 в Русия през лятото.

ВАР ще се използва още в мача за Суперкупата на УЕФА 2019, финалната фаза на Евро 2020, групите на Лига Европа от сезон 2020/2021 и на финалите на Лигата на нациите през юни 2019 година.

Тестването на системата беше одобрено през 2016 година. В хода на мача арбитрите може да спрат играта и да гледат спортни ситуации като положения за дузпи, засади, нарушения и други.

„За да бъда честен ще кажа, че ние дискутирахме много този въпрос. Ако можем да започнем по-рано защо да чакаме, а така ще избегнем и някои грешки“, каза президентът на УЕФА Александър Чеферин на пресконференция.

Клубовете, които участват в турнирите под егидата на УЕФА, няма да плащат нищо за въвеждането на системата ВАР, уточни заместник-генералният секретар на централата Джорджо Маркети.


image0 (9K)