Вандали рушат старозагорския кв. „Железник“

От Административню бюро „Железник“ сигнализираха за два подпалени през почивните дни пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци, единият от които в опасна близост до съществуващата голяма бензиностанция.

На безотговорност и вандализъм към подобренията, направени в старозагорския квартал „Железник“ през последните години, стават свидетели живеещите там граждани. Съсипани са детски площадки, палят се пластмасови контейнери за разделно събиране на отпадъци, изтръгнати са млади фиданки и храсти, както и изградените съоръжения за капково напояване. Нерядко поставените кошчета за отпадъци по улиците се използват за изхвърляне на домашния боклук от съкварталците, а следите от нуждите на домашни любимци изобилстват наоколо.

От Административню бюро „Железник“ сигнализираха за два подпалени през почивните дни пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци, единият от които в опасна близост до съществуващата голяма бензиностанция. Въпреки предприетите гасителни действия, те са изгорели изцяло. От фирмата, която ги поддържа, започнаха подмяната им.

Безжалостно са унищожени голяма част от засадените храсти и дървета. Над 400 фиданки черен бор бяха засадени в залесителни акции, организирани по инициатива на кмета Живко Тодоров преди две години и тази пролет радваха окото с новопокарали зелени стръкчета. Още около 150 кедърчета бяха добавени към озеленяването по-късно. Пакостливи ръце обаче безжалостно изтръгват голяма част от тях. Изтръгнати са и маркучите за капково напояване на зелените островчета, разделящи паркиралите автомобили на новоизградените паркинги. Няма и следа от засадените там цъфтящи и вечнозелени храсти.

Безобразията засягат и новопостроените детски площадки, създадени по реализирания преди няколко години европейски проект за благоустрояване на квартал „Железник“. Те са съсипани от многократни посегателства и от неуместна употреба. На площадките, покрити със специална ударопоглъщаща материя, която позволява най-малките да играят там безопасно, футбол играят юноши, които оставят съоръженията без изградените предпазни огради. През последните години, докато съоръженията бяха все още в поддръжка по проекта, те бяха многократно подновявани от служителите на общината и разрушавани отново.

В един от най-поддържаните и чисти квартали на Стара Загора не липсва и добрият пример, който обаче все още намира малко последователи там. Създадени са кокетни градинки, с много цветя и зеленина, за които хората се грижат с любов. Някои от тях полагат грижи и за новопосадените фиданки по улиците като ги поливат през летните месеци и пазят от посегателства.

Никога досега не се е правило за крайните квартали толкова, колкото беше направено през последните 5 години. В кв. „Железник“ Община Стара Загора изпълни проект, който облагороди инфраструктурата и реши редица проблеми на хората там. Въпреки ежедневните грижи за почистване на улиците и междублоковите пространства в квартала, както и усилията на административното бюро за поддържане на зелените площи и подобряване на средата, живеещите в квартала продължават да рушат и съсипват създаденото.


image0 (9K)