Валута и злато за над 900 000 лева задържаха митничари на Калотина

Митническите служители на пункт Калотина са задържали валута и злато за над 900 000 лева при четири отделни случая от последните дни. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

[ad id=“225664″]
В лека кола с турска регистрация са били открити 50 000 недекларирани евро. По случая е образувано досъдебно производство. Сключено е споразумение между подсъдимия и прокуратурата, одобрено от Районен съд Сливница.

На турския гражданин, водач на автомобила, му е наложено наказание – пет месеца лишаване от свобода, което е отложено с 3 години изпитателен срок. Укритата валута е отнета в полза на държавата.

При други два случая митнически служители от Митнически пункт Калотина иззеха съответно 181 750 евро и 200 950 евро от двама пътници, с двойно гражданство – турско и белгийско. Повдигнато е обвинение, предстои съдът да определи дата на съдебни заседания по образуваните дела.

Австрийски гражданин се е признал за виновен, че не изпълнил задължението си за деклариране на изделия от благородни метали. При митническата проверка у него били открити 29 предмета от жълто злато с общо тегло 964,83 гр., чиято стойност възлиза на 65 974,93 лв.

Предметът на престъплението е отнет в полза на държавата.

източник: Дарик


image0 (9K)