Валери Симеонов пак „настъпи мотиката“ – този път с имотите на Ангелакова

В т. нар. Апартаментгейт по необясним начин бе намесено и името на министъра на туризма Николина Ангелкова от бившия  вицепремиер Валери Симеонов. Само че нейните са чисти, придобити със средства с явен произход и са на пазарна цена.

Симеонов загадъчно съобщи, че някой живеел в кв. “Драгалевци”, но не го бил съобщил в имотната си декларация.
Преди това той призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Ангелкова или “да я причисли към групата на любимките си”. Защото според него имало хора, които трябвало да напуснат за много по-скъпи апартаменти от този, който Ангелкова си купила.
Всъщност Николина Ангелкова никога не е крила имотите си, показа проверка на “24 часа”. В последната си декларация е посочила както апартамента, купен през 2008 г., за който са платени 75 хил. лв., така и други две жилища. Едното е на нейно име – 150 кв. м с гараж, а другото – 304 кв. м е на дъщеря ѝ Далия. За първото са платени 210 хил. лв., а средствата са от спестявания, дарения от родителите и продажба на стари жилище и автомобил За второто са платени 480 хил. лв., а парите са дарени от дядото Панайот
Панайотов. Точно той е разковничето в казуса с имотите на Ангелкова. Баща ѝ е съсобственик в “Графит Комерс” ООД – Кърджали. Дружеството е за строителство и ремонти, а финансовите му отчети показват в пъти повече печалби, отколкото са даренията му към внучката. Фирмата участва в търгове и печели обществени поръчки, но никога не се е замесвала в скандали. Освен това всяко от даренията на родителя ѝ е описано в графата за банкови влогове. Съпругът на Ангелкова пък е управляващ партньор в една от големите фирми за недвижими имоти, а самата тя е била генерален директор и управител в две големи компании, преди да влезе във властта.
Иначе казано – семейството на Ангелкова е заможно много преди участието в политиката, както е и в случая с Валери Симеонов, който има странна фиксация върху нея от 2 г. насам.
Ангелкова обаче сама и веднага отговори на изказването на Симеонов чрез пост във фейсбук: “Във връзка с нови опити за неправомерно замесване на името ми, този път с обвинение, че не съм декларирала имот в град София, мога да заявя: Имотът е закупен в края на изминалата 2018 г., предстои да бъде деклариран в ежегодната декларация за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1,
т. 2 от Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която се подава за предходна календарна година. Това задължение следва да изпълня в срок до 15 май 2019 г., съгласно чл. 38, ал. 1, т. 2 от същия закон”, написа Ангелкова.
Тя обяснява, че парцелът бил урегулиран поземлен имот с дворно място от 1253 кв. м). Намирал се във в.з. Киноцентъра 1 ч. “Къщата и гаражът, които са отбелязани на кадастралната карта, са били необитаеми много години и са негодни за ползване и предстои задължително събаряне, което е допълнителен разход”, подчертава министърката. И допълва, че сделката за закупуването му е извършена на пазарна цена. Парите за него отново получила от родителите си, а данъците по него били надлежно заплатени.
“За справка можем да Ви предоставим какви са пазарните цени на парцели в посочените квартали: (средно 122 до 220 евро за кв. метър, като върху парцелите също има необитаеми постройки).
Заявявам, че за всяка една сделка преди нейното сключване съм възлагала извършването на пазарна оценка на имота от лицензиран оценител, вписан в публичния регистър на Камарата на независимите оценители. Видно е, че цената на покупко-продажбата отговаря на действителната пазарна цена към момента на извършване на сделката и съобразно индивидуалните характеристики на конкретния имот”, казва Ангелкова.
Всъщност тя е единствена от замесените в апартаментгейт, която е дала навраме отговор на главния въпрос – подценена ли е стойността на имота.
За всичко, което притежава, Ангелкова лично или семейството ѝ е предостовила пазарна оценка от лицензиран оценител. Така че тези, които я атакуват, а той е само един – Валери Симеонов, са настъпили мотиката. Няма да излезе нищо, дори някакво пропагндно етикетче, защото ако някой е бил блестящо чист в имотите си, е тя. Тоест, ако е искал да я атакува политически, е трябвало да избере нещо друго.
Това далеч не е първата атака, която Валери Симеонов предприема срещу Николина Ангелкова. Когато беше вицепремиер, в чийто ресор влизаше и туризмът, той атакуваше всяко намерение на туристическия министър, буквално където седне и където стане.
Повече четете в 24 часа


image0 (9K)