Валентин Николов: Енергийната ни система е напълно готова за зимния сезон

Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара

Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:
[ad id=“255238″]

Готова ли е българската енергетика за зимния сезон?
„В навечерието на зимата какво е състоянието на българската енергетика?”,попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Валентин Николовотговори, че в Комисията по енергетика са били поканени всички дружества,които гарантират енергийната ни сигурност, електроенергийните дружества,както и „Мини Марица-Изток”, които доставят голяма част от ресурса замаришкия басейн. Всички предприятия са се обединили около становището, че самного по-добре подготвени, отколкото миналата година.

Още повече, че миналатагодина е имало върхово потребление на ток, което е поставило системата на предела на нейните възможности. Народният представител обясни, че гаранцията на енергийните мощности се гарантира от доставките на енергоносители, на ремонтните програми,извършени през годината с цел да не аварират и ремонтните работи на електроенергийните дружества. Всички дружества са гарантирали, че това е свършено.

Валентин Николов специално коментира и ситуацията с „Топлофикация София”,които през миналата година са имали проблем с аварии. От дружеството са обяснили,че са увеличили обема на ремонтите и са подготвили екипите за реакция, ако случайно има някакъв проблем по мрежата. Като цяло са доста по-добре подготвени в сравнение с миналата година. Въпреки това обаче са необходими много средства за ремонт на
мрежата, защото тя е твърде амортизирана.

Предвижда ли се промяна на цените на тока и парното.
Валентин Николов обясни, че последното решение на КЕВР е ясно – не се предвижда промяна нито на тока, нито на парното. Той продължи, че въпреки поевтиняването на цената на газа няма намаляване на цената на парното, защото са компенсират загуби на топлофикация от миналия регулаторен период. Народният представител обясни, че е приключила голяма конференция в Абу Даби и на нея е станало ясно, че цената на въглеводородите ще бъде стабилна тази зима.

Това навежда на мисълта, че през отоплителния сезон не би трябвало да има изменение на цената. Валентин Николов обясни, че е проследил въпросната конференция онлайн, на нея е било обявено, че до 2040 г. светът ще се нуждае от 25% повече енергия. Тя трябва да дойде от нови инвестиции. Те най-вероятно ще бъдат във възобновяеми източници плюс газ, която да гарантира балансирането. Разбира се и ядрената енергия, стига да може да се впише в конкурентността на другите енергийни източници.

Доставките на газ.
Валентин Николов обясни, че в момента е обявено предпроектно проучване от„Булгартрансгаз”, което трябва да покаже финансовата целесъобразност на проекта,който предвижда да се вземе газ от „Турски поток” или да изградим тръба, която дадойде на варненското пристанище и която да стига до Австрия. Това е тръба, която вероятно ще бъде с европейско финансиране.

Вече има съгласие за тази тръба.„Нали разбирате българските политици колко много сбъркахте, когато вместо да минава през нас и от нас да я взимат, ние сега ще я взимаме от турците. Значи ще плащаме газта на руснаците, но ще плащаме преноса и на турците, защото се съгласихме да обслужваме чужди интереси!”, отбеляза водещата Клара Маринова.Валентин Николов отговори, че тръбата ще бъде българска, а освен това ние не сме се отрекли от „Южен поток”, просто процедурата по търга не е съответствала на изискванията на ЕК.
[ad id=“225664″]

Бъдещето на проекта „Белене”.
Валентин Николов обясни, че всеки момент ще бъде готов докладът на БАН, а в междинния доклад са били представени числа, които не са били особено оптимистични относно икономическата целесъобразност на проекта. Народният представител сподели личното си мнение, че би било по-добре да се постави реактор на площадката в Козлодуй, там цената би била около 70 евро на мегават, което е приемливо. Инвеститори има, но и те чакат крайното решение. Самият доклад би трябвало да е готов до края на месеца и тогава ще има по-голяма яснота.

Бъдещето на енергията от възобновяеми източници.
Валентин Николов обясни, че от 2010 до 2015 г. фотоволтаиците са нараснали 5 пъти, а ветрогенераторите са нараснали 2,5 пъти. Инвестираните разходи за единица енергия все повече падат поради голямото потребление. Така че в момента цената на произвежданата от тях енергия пада дори под тази от конвенционалните източници.

Големият проблем при тях е непостоянността на производството на енергия. Тоест на енергетика като нашата й трябва базов източник плюс възобновяем източник. „Всички казват, че бъдещето на енергия в света е фотоволтаици най-вече, газ и ядрена енергетика!”, обясни народният представител от ГЕРБ. Той изрази мнение, че все пак всеки от потребителите е платил цената за голямата експанзия на мощностите от възобновяеми източници. Ние обаче в бъдеще време ще можем да подобряваме
капацитета на съществуващите.

Борбата с корупцията.
„Защо трябваше да има нов закон и нов орган, който да се занимава с това?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов обясни, че сивият сектор и данните за контрабанда са обратнопропорционални на растежа на БВП. Тоест има намаляване на контрабандата по официални данни, има и намаляване на сивата икономика. Това показва, че растежът на БВП не поражда нова сива икономика и нова контрабанда. Това означава, че агенциите и компетентните органи вършат работа.

Относно борбата с корупцията народният представител обясни, че е много важно да обърнем съзнанието си като граждани, защото при корупцията има хора, които дават и такива, които взимат. „Когато има търпимост към този феномен, тогава този орган няма да има ефективност. Неправителствените организации, гражданското общество, медиите са много важни в тази борба. Иначе ще направим нов орган, но когато няма данни в този нов орган, когато хората не казват, че има сигнали за това нещо, няма как да се случи!”,завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 2 ноември 2017 г.


image0 (9K)