Валентин Вацев: Протестът мина във фонов режим и е на път да се провали

„Ако Борисов остане до края на септември, той ще успее да дострои газопровода „Турски поток“ и ще бъде победител, без да обръщаме внимание на всички други обстоятелства и подробности, които за мен са важни“. Това коментира анализаторът доц. Валентин Вацев в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“.

„В наши дни в България преобладава негативизмът – хората, които движат процесите, могат по-ясно да обяснят и по-конкретно могат да кажат какво не искат, отколкото какво искат. Протестът е напът да се осуети и да се провали поради едновременното наличие на три основни причини“, коментира доц. Валентин Вацев пред БНР.

„Първо, координационният субект на протеста се разцепи – там се разделиха на леви и десни и това е гаранция, че процесът няма да завърши успешно. В началото имаше чист морален гняв, който даваше възможност да се надяваме, че нещата ще тръгнат по-бързо“, посочи той.

Според него втората причина за провал на протестите е, че демонстрантите са били много силни с искането за оставка и „Мутри, вън!“: „Но конкретна програма зад това искане не забелязах“.

„Като цяло тези неща или успяват до 20-ия ден, или като докарат до 43 дни, това означава, че просто е изпуснат импулсът… Протестът премина във фонов режим“, подчерта доц. Вацев.

По думите му днешното ръководство в лицето на правителството на Бойко Борисов е деморализирано и наистина е накрая на своя мандат, но това не значи, че са напълно безпомощни.

„С лека изненада забелязах, че за близо седмица успяха да отклонят общественото внимание от насъщните проблеми – протеста – и да го насочат в невярна посока – нова Конституция, Велико народно събрание… А живият протест остана някак си страничен фон“, каза анализаторът.

Според Валентин Вацев зад завесата на общественото внимание се водят „тънки, горещи и нервни преговори за това, кой все пак да оглави процеса – ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властните прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат“.

Вацев уточни, че говори за Христо Иванов: „Това са остатъците от СДС, които навремето бяха соросоидални, но не напълно и не изцяло.“

„В момента остатъците на СДС в България са просто хора на „Отворено общество“, което заедно със самия Сорос не бива да бъдат бъркани с Америка“, изтъкна Вацев.

Той посочи като трети проблем въпроса ще успее ли това правителство да дострои докрай тръбата, която наричат „Балкански поток“, „Български поток“, а според него „Турски поток“ на българска територия.

„Ако Борисов остане до края на септември, той ще успее да дострои газопровода и ще бъде победител, без да обръщаме внимание на всички други обстоятелства и подробности, които за мен са важни“, подчерта Валентин Вацев.

 


image0 (9K)