Валентин Вацев: Откакто се върна от закуска в САЩ, г-н Цветанов сериозно ме безпокои

Историята с отравянето на бизнесмена Гебрев и свързването й със случая „Скрипал“ е изпълнение на служебна поръчка от страна на българските журналисти, коментира за БНР политическият анализатор Валентин Вацев.

„Издигам глас в защита на душевното състояние на г-н Цветанов. Откакто се върна от молитвената си закуска, започна да ме изненадва и да ме безпокои. Откакто този православен християнин беше на съслужение с евангелисти и баптисти, е в една постмодерна фаза на изказа с ключови думи – „Новичок“, агенти, ГРУ и т.н.“, иронизира Вацев.

„Медиите са продължение на живота и ако животът е пошъл и дребнав, медиите не могат да бъдат искрящи от творческо вдъхновение. Чувствам се като член на амазонско племе, което живее изолирано от големия свят“, каза Валентин Вацев.

„България е заден двор на световната култура и е нормално първо да научаваме последните „открития“ на хранениците на „Америка за България“, допълни Вацев. Според него историята с отравянето на бизнесмена Гебрев и свързването й със случая „Скрипал“ е изпълнение на служебна поръчка от страна на българските журналисти.

„Ако се опитаме да направим анализ по ключови думи, изречени от Цветан Цветанов, той е убеден, че ние не бива да влизаме в историята с „Турски поток“. Още не е казал защо, но аз ще допусна, че остава физическа, интелектуална и културна пустош от двете страни на тръбата. Този хъб вероятно е място, на 40 километра от което не бива да минават хора, защото сигурно ще тече газ „Новичок“. Интересно все пак каква е позицията на Бойко Борисов. Той отново е в трудна ситуация, защото е поел ангажимент. Мисля, че той би искал нещата да се успокоят и да го оставят на мира. Боя се, че той за трети път може да поиска градска отпуска, както първите два пъти. Изведнъж неговата дясна ръка отвори битка срещу дамаджаните с „Новичок“ и путинските попълзновения“, добави анализаторът.

Вацев прогнозира, че „историята с Венецуела ще завърши не много успешно. В такива случаи държавният секретар Помпейо трябва много да се старае, за да не го стигне съдбата на изгорелия бушон. Има проблем и със „Северен поток“ след договорката между Франция и Германия“.

Относно мястото на България той отбеляза, че „ние винаги бягаме преди локомотива на историята, размахвайки долните си гащи над главата си. Искаме да изпълним волята на Вашингтон преди да е формулирана, както преди това ставаше с Москва. Новото поколение български политици не е чуждо на старото поколение“.

Според Вацев „българският елит е шарен, в него има най-различни нагласи. Проблемът е, че гнилата част е най-отгоре. Но промяната на етажите е трудна и скъпа задача.

„Идеята за ренесанс на европейския суверенитет витае. Очаквам тя да победи на евроизборите. Тя повече няма да бъде подценявана и маргинализирана. Не се осъществи мечтата за Съединени европейски щати“, коментира Вацев.

Вацев смята, че главният антиглобалист е Тръмп. Той помни какво е велика индустриална държава – САЩ бяха такава преди глобализацията. „След него бих сложил и Путин, който не е съгласен Русия да бъде беден роднина в глобализиран свят“, посочи анализаторът.

„Очаквам евроизборите със затаен дъх, очаквам края на високата вълна, на еврофедерализма, на липсата на усет за суверенитет. Хората от този тип са много, време е да чуем техния глас“, каза още Валентин Вацев.


image0 (9K)